Столичният храм „Св. Параскева“ отново ще събере млади хора от страната и чужбина за Детския фестивал за църковнославянски песнопения



Над 480 деца и младежи ще се включат в юбилейното пето издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни „Осанна във висините!“.

Организатори са фондация „Дарби“, съвместно с църковното настоятелство на столичния храм „Св. Параскева“, а мотото на инициативата са евангелските слова „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене…“ (Мат., 19:14). През годините Фестивалът получи подкрепа на: Светия Синод на БПЦ, Софийската света митрополия, Министерството на образованието, Министерството на културата, Столичната община, РИО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.

В първото издание през 2009 г. участие взеха 50 деца от няколко софийски училища, докато през 2012 г. участваха 385 деца от цялата страна. Във Фестивала се включват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, както и известни хорови формации като хор „Бодра смяна“, Младежка хорова формация „Децата на Орфей“, академичния хор „Гаудеамус“ при Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, хора на Немската гимназия и др. През 2012 г. Фестивалът отбеляза и първото си международно участие от Музикалното училище в Ниш, Сърбия.

Тази година Фестивалът ще посрещне и нови участници, сред които Детският хор при БНР с главен художествен ръководител академик Христо Недялков и главен диригент Венеция Караманова, хорът на Националната гимназия за древни езици и култури, Вокално студио „Слънчев свят“ при 31 СУЧЕМ и др.

Откриването на тазгодишното издание на Фестивала е на 11 май (събота) от 10 ч., в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Снимка: Весела Игнатова, www.bg-patriarshia.bg.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...