Столични духовници и миряни почетоха паметта на св. Патриарх Евтимий



P1030295В столичния храм „Св. Седмочисленици“ Браницкият епископ Григорий , викарий на Софийския митрополит, заедно с храмовото духовенство и столични свещеници, отслужи празнична света Литургия в памет на свети Евтимий, Патриарх Търновски, когото Църквата чества на днешния ден.

„Наистина е достоен за всякакви похвали свети Евтимий, Патриарх Търновски, посветеният в тайнствата, до които човешкият ум не стига, участникът в апостолската слава, свещеникът на великата жертва и учителят на истината, в която желаят да проникнат ангелите (1 Петр. 1:12) и която той чисто запази и непорочно преподаде, а на края принесе самия себе си свещена и угодна жертва на Господа чрез много страдания“, пише за великия български светец Киевският митрополит Григорий Цамблак.

По традиция, след края на празничното богослужение, с литийно шествие духовенство и миряни, начело с Негово Преосвещенство епископ Григорий, се отправиха към паметника на светеца в центъра на София. Там бе отслужен молебен и бяха положени венци в негова памет.

Сред дошлите да почетат саможертвеното дело на св. Евтимий имаше и млади хора – семинаристи, студенти по богословие и ученици от столичното 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, които днес честват патронния си празник. Сред събралите се при паметника вярващи бе и писателят Деян Енев – автор на „Народ от исихасти“ (един от най-вдъхновените съвременни текстове, посветени на свети Евтимий).

P1030300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1030308

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
P1030305

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...