Сто и петдесет години от построяването на храм „Света Троица” в Мировяне



Храм „Света Троица“ в с. Мировяне, снимка: orthphoto.net

През тази година се навършват 150 години от построяването на възрожденската православна църква „Света Троица” в софийското село Мировяне. Храмът е издигнат по време на турското робство през 1871 г. от майстори от село Тресанче, Битолско. В архитектурно отношение църквата е каменна базилика с дървен покрив, дълга е 12 м. и широка 6.80 м. Иконостасът на храма е дървен с два реда икони. На първия ред са разположени иконите на дванайсетте апостоли, а на втория ред – иконите на Иисус Христос, Света Богородица, Света Троица, св. Йоан Кръстител и св. вмчк Великомъченик Харалампи.

Девет години след построяването на храма, през 1880 г. той е богато изографисан от братята Михаил и Христо Благоеви от Тресанче, представители на Дебърската художествена школа. Стенописите обхващат периода от сътворението на света до Възнесението на Иисус Христос.

Живописта на двамата братя поразява с яркостта и свежестта на колорита и експресивността на рисунъка. В Софийско те изписват и Долнопасарелския манастир „Свети Петър и Павел“, църквата „Вси Светии“ в Мрамор и други.

Дебърската живопис обхваща наследство от хиляди икони, изографисани в много църкви и манастири в продължение на повече от едно столетие. Тя носи характеристиките на възрожденската живопис и стремежа към приемственост между старите иконографски традиции и създаването на нова стилистика.

През 2012 г., с помощта на дарители, до храма е построена нова висока камбанария. Камбаната е преместена от по-ниската стара камбанария и днес звънът ѝ се чува в  почти цялото, разраснало се през годините село.

Век и половина в храм „Света Троица” тече църковен и духовен живот. През дългия период на съществуване на храма, седем свещеници са служили в него.

Първият свещеник е о. Спас Петков. Родното му място остава неизвестно, смята се, че може да е от с. Чуйпетлово или с. Желен. По думите на Владимир Игнатов от Требич (по професия кръчмар) отец Спас е роден в село Погледец и е работил като учител в Требич. След построяването на храм „Света Троица”, мировци поканили учителя Спас Петков да им стане свещеник, защото го смятали за буден и просветен човек. Той приел поканата и станал свещеник на три села – Мировяне, Требич и Погледец. Отец Спас по дух бил революционер – буйна натура, смел и решителен, той активно участвал в комитета на Апостола на свободата Васил Левски.

Вторият енорийски свещеник е о. Илия Данев Попов, родом от село Райлово (днешното село Люлин). В спомените на жителите на селото е останал като скромен и тих човек. Много красиво изпълнявал църковните песнопения и притежавал забележителен дар слово.

Третият свещеник е о. Дионисий Георгиев, който е роден село Куманово (днешна Македония). Завършил е духовно училище в гр.София. Бил е трудолюбив и много старателен свещеник, доживява до дълбоки старини – 98 години.

Четвъртият енорийски свещеник е о. Костадин Малинов. Роден е в село Искрец – Свогенско. Духовно училище вероятно е завършил в Черепиш. Бил е тих и скромен човек, служил е 10 години в храм „Света Троица” до началото на 1945 г.

Стенопис „Света Троица“

Петият енорийски свещеник е о. Иван Дешев. Той е роден в село Кумарица. Завършил гимназия в София и Пастирско-богословския институт в Черепиш. Отец Иван е най-дълго служилият духовник в църквата „Света Троица” – от 1945 г. до 2003 г. Служи също в храмовете „Св. Георги” в Требич и „Св. Николай” в Погледец. Въвежда в християнската вяра няколко поколения българи, до ден днешен хората го помнят като пламенен изповедник на изконните християнски ценности, стриктно спазващ църковните канони.

Шестият свещеник е о. Александър Кирилов. Роден в София, той завършва Богословския факултет на Софийски университет. Служи съвместно с отец Иван от 1999 г. до 2004 г. През 2004 г. Требич и Мировяне се обособяват като две самостоятелни енории и оттогава отец Александър е енорийски свещеник в Требич.

Седмият свещеник, който служи в църквата „Света Троица” от 2004 г. до днес, е отец Ириней Любомиров. Роден е в София. Ръкоположен е за свещеник през 2002 г. в Софийската духовна семинария.

Църковен празник на селото е 2 май, в чест на св. Атанасий Велики и св. Цар Борис-Михаил – покръстителят на българския народ. Всички хора от селото се събирали в местността „Търниците“, където се отслужвал маслосвет от двама свещеници. Днес ритуалът се извършва в църковния двор.

На 30 октомври 1971 г. се честват 100 години от построяването на храма. Епископ Партений отслужва архиерейска света Литургия, заедно с други духовници от Софийска епархия в препълнения с богомолци храм. След тържествената света Литургия епископ Партений произнася пламенно слово за значението на храма в нравственото издигане на вярващите и ролята на Църквата в обществено-политическия живот на нашия народ.

На 31.05.1980 г. се честват 100 години от изографисването на храма. Епископ Партений, заедно с дякона си монах Николай и софийските свещеници Емануил Кожухаров и протойерей Петър Киров, отслужват архиерейска света Литургия. Певците на клира са били от Софийската митрополия. На тържествената Литургия епископ Партений ръкопололага кандидат за свещеник от Трънския край, а след края на богослужението произнася слово за ролята на църквата, нейните талантливи строители и зографи, и тяхното изключително дело.

Епископ Партений и свещ. Иван Милушев на 100-годишнината на храма

През 1996 г. се отбелязват 125 години от построяването на храма. По повод честванията и по покана на енорийския свещеник о. Иван Милушев тържествената света Литургия оглавява Негово Светейшество патриарх Максим. В богослужението участват и  духовници от други софийски храмове. Присъстват представители на властта и много миряни.

Църквата „Света Троица“ е една от най-старите местни сгради, която може да се определи като архитектурна и културна ценност. Тя е символ на стремежа на местните да имат християнски храм и свой молитвен дом в условията на османско иго. Днес храмът се нуждае от подкрепа, тъй като ценните и изключително красиви стенописи трябва да бъдат реставрирани.

 

Патриарх Максим на 125-годишнината на църквата

Стенопис „Иисус Христос Вседържател“

Стенопис „Бог Саваот“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...