Студенти и преподаватели възстановяват древен ръкопис



 

От пелените още ти взе за сестра премъдростта прилежно, богогласний, и като девойка чиста и пресветла я прие и с нея украси душата си, като със скъпоценно злато, и стана втори Кирил за Църквата по име и по разум, о премъдрий!

Екипът от учени, докторанти и студенти от УниБИТ и гост-преподаватели от Австрия върнаха към нов живот древни палимпсести, съобщиха от висшето учебно заведение.

Три ръкописа, изписани повторно върху заличената основа на други по-стари текстове и върху пергамент, бяха представени пред специалисти от виенския Център за образен и материален анализ на обекти от културното наследство CIMA в рамките на научно-приложен семинар по проект „Интердисциплинарни методи в изследване на ръкописни паметници“. Реликвите се съхраняват във фондовете на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която също е партньор по проекта.

Гост-лекторите Манфред Шрайнер и Симон Бренер избраха единия от ръкописите, известен в науката с названието Драготин миней и апостол, датиран към края на XII – началото на XIII в., да бъде заснет за спектографски анализ. Идеята е да се изследва процесът на възстановяване на ръкописите като част от работната програма за създаването на методология за интердисциплинарно изследване и проучване на книжовното наследство, съхранявано в българските библиотеки.

Драготиният миней и апостол е сред малкото запазени палимпсести. Палимпсестът представлява пергаментен писмен паметник, чийто първоначален текст е заличен, обикновено чрез измиване или изстъргване, а изчистеният пергамент е употребяван наново за изписването на друг текст. Приготвянето на пергамент е било трудоемко и скъпо. Затова и текстове, които вече не са били в употреба, са заличавани, а пергаментните листове са използвани за изписването на новия текст.

Горната част на този ръкопис е Апостол и съдържа апостолски четива. Върху части от пергамента се вижда изтритият текст, написан с гръцки и с кирилски букви. Неотдавна фрагмент от гръцкия текст е идентифициран като Октоих от XI в., а наскоро след специализирано заснемане беше разчетена славянската част – Миней от началото на XII в.

Драготиният апостол съдържа и месецослов, в който са посочени и славянските имена на месеците: септември – руен, октомври – листопад… май – тревен. В месецослова се среща едно от най-ранните споменавания на св. Кирил под датата на неговото успение – 14 февруари, където е поместен и текст на тропара от службата за светеца: „От пелените още ти взе за сестра премъдростта прилежно, богогласний, и като девойка чиста и пресветла я прие и с нея украси душата си, като със скъпоценно злато, и стана втори Кирил за Църквата по име и по разум, о премъдрий!“ Неговият брат св. Методий се чества на 6 април, но паметта му тук не е отбелязана. В този ранен период – XII-XIII в., двамата братя все още се празнуват поотделно в деня на успението на всеки от тях.

Драготиният миней и апостол е наречен така по името на един от книжовниците, изписал горната част от ръкописа – Драгота. Според най-скорошните изследвания се възприема, че ръкописът произлиза от Охрид.

През 1896 г. е видян в сбирката на Найден Геров в Пловдив. Не е известен начинът на постъпление на ръкописа в Националната библиотеката, той обаче е ценен писмен паметник, който е от значение при изследването на българския език и книжовност.

Източник: БТА; Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...