Студенти от художествената академия ще изографисват храм в село Лиляче



Източник: Фокус

Напълно обновеният и реставриран храм “Света Троица” във врачанското село Лиляче ще бъде изографисан от студенти в Художествената академия. Проектът вече е готов, а средствата са събрани във фондацията. Храмът е построена още през 1884 година. За да бъде реставрирана напълно бяха нужни две години.

Автентичната каменна ограда, която сега огражда храма е по проект на Любен Ралчев, а е изпълнена от местния майстор-строител Славко Сумерски.

Църковният двор е озеленен и облагороден. В него е изградена и чешма. Заради застудяването на времето зографисването ще започне през идната пролет. За реставрацията на полуразрушения храм "Света Троица" държавата и общината са  отпуснали 21 000 лева, а останалите средства са събрани от гражданското сдружение "Добра воля".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...