Съвместна декларация на президента и премиера по повод решението на либийския съд


Източник: Министерски съвет

Съвместната позиция на президента Георги Първанов и министър-председателя Сергей Станишев по повод решението на съда в Триполи от 19.12.2006 г.

Искам да изразя нашето дълбоко си възмущение от днешното решение на съда в Триполи по делото срещу българските медици и палестинския лекар. Остро осъждаме и категорично отхвърляме произнесените смъртни присъди.

Отново не бяха взети предвид неоспоримите доказателства за невинността на медиците ни. Пренебрегната бе позицията на световната научна общност за причините и характера на епидемията от СПИН в Бенгази. Не бяха отчетени многобройните нарушения на човешките права на нашите сънародници.

Всички тези основания дават достатъчно право да определим целия съдебен процес като напълно опорочен.

Осъждането на смърт на нашите невинни сънародници и палестинския лекар прикрива истинските причини за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази.

Призоваваме либийските власти да се намесят незабавно и в името на елементарната справедливост ускорено да преразгледат и отхвърлят тези абсурдни присъди и да освободят българските медици и палестинския лекар.

Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да настоява пред либийските власти за освобождаването на медиците ни.

Благодарни сме на нашите партньори и приятели, на правозащитници, специалисти в областта на СПИН, неправителствени организации и др., които споделят справедливата българска кауза. Вярваме, че тази подкрепа ще продължи и в бъдеще.

Припомняме инициативите и помощта на България за подобряване на медицинските грижи, предоставени на децата и семействата, засегнати от трагедията със СПИН-епидемията в Бенгази.

Българската държава и общество ще се борят докрай за освобождаването на Валя, Валентина, Кристияна, Нася и Снежана и тяхното завръщане в Родината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...