Съвременният християнски празник – вяра, атракция, зрелище…



Във втория брой на предаването „Вяра и общество“ за тази година – 11 януари,  Ви предлагаме:

  • Православието в плен на българщината – от близо две десетилетия в празничността на Богоявление се «утвърди» една «традиция», която превръща Богоявление във футболно зрелище. Досещата се. Иде реч за т.нар. мъжко хоро при хвърлянето на Разпятието. Пионерите са в Калофер, но «обичаят» бързо се наложи и в други градове – тази година например под благосклонния поглед на Пловдивският митрополит Николай мъжагите, които се хвърляха за Кръста в р. Марица излязоха от водата, наловени на хоро и пеейки химна… За толкова години мъжки хора веднъж не чухме «благочестивите» любители на народни традиции поне веднъж да изпеят тропара на Богоявление. За сметка на това хорото при ваденето на Разпятието е огласено от всевъзможни «благочестиви» възклицания, като най-популярното е «Българи, юнаци!» До колко всичко това има общо с християнството? Изпада ли православието, което е универсално, в плен на евтината патриотарщина? И коя е причината за всичко това? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси със своите събеседници проф. Калин Янакиев (философ) и доц. Ивайло Найденов (богослов), който при това е родом от Калофер, син и внук на местни свещеници.
  • Закрилница на рудари, целителка на болни – в рубриката «Светините» ще ви заведем до старинната църква «Св. Петка» в Брезник.
  • «Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква да е лоша дума заради Мене» – с доц. дякон Иван Иванов разговаряме за посланията на Девето блаженство.
  • Светецът, който смяташе, че е извършил всички грехове – почит към св. Паисий Светогорец по повод петата година от канонизацията му.

Вашите въпроси към нашите събеседници в този брой може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bgили на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос е желателно да го зададете преди да е приключил разговора по темата.  

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 11 януари от 14.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...