Съвременни духовни послания от Света гора – тази събота във „Вяра и общество”



44
Съвременни духовни послания от Света гора и прочути византийски мозайки ви предлага „Вяра и общество“ тази събота.

В този брой няма да се поставят дискусионни и злободневни въпроси. Целият брой е посветен на онова, което е истинското православие. На примерите за действена вяра и висока култура, белязала европейската цивилизация:

 • За православието, което е възможно в света – ентусиастите, които участваха в тазгодишния поклонически поход „Рилският чудотворец“. С разказ за тях стартираме новата ни рубрика „Азбука на вярата“.

• Пътищата на духовното израстване – как съвременният човек може да намери себе си чрез вярата в Бога, да постигне хармония в душата, дома си и в отношенията си с хората – посланията на архимандрит Емилиан, бивш игумен на атонския манастир „Симонопетра“. Книгата му „Усещане за Бога“ представя Пламен Сивов от фондация „Покров „Богородичен“. Ще видите и откъс от размишленията на стареца, заснети в далечната 1981 г.

• Византийските мозайки – като прослава на Бога и пропаганда на имперското величие. Ще ви покажем по нетрадиционен начин изложбата с копия на някои от прочутите мозайки от Равена, придружени с компетентния разказ на византолога доц. Веселина Вачкова и документални кадри от равенските базилики.

• В „Неделна проповед“ – Знеполскят епископ Йоан за изцеляването на бесноватия от Гадаринската земя и за бесовете на днешния свят.

Напомняме Ви, че от тази есен „Вяра и общество“ вече се излъчва от 8.00 ч. в събота по БНТ-1. Повторението на този брой е на 28 октомври (петък) от 14.45 ч.

Може да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции“, раздел „Религия и История“ – в сайта на БНТ www.bnt.bg . Всеки пореден брой става достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...