Съобщение на Видинската митрополия по казуса с отец Василий Венков провокира въпросителни



Vidinska sveta mitropoliaНа 24 юли на официалния си сайт Видинската света митрополия публикува съобщение, свързано със статута на отец Василий Венков, което провокира недоумение. В съобщението се казва, че отец Василий Венков понастоящем е клирик на Видинската епархия и е „каноничен свещенослужител, на послушание към Раковишката света обител „Св. Троица““.

В информацията на Видинската митрополия се казва още: „Относно публикация от 12 април 2014 г. на сайта на БПЦ-БП, която гласи: „На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ: Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир “Св. Георги Зограф” (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия. Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий.“, информираме, че след направена проверка, бе установено, че от Светия Синод на БПЦ-БП не е взимано такова решение, както и не е изпращано запретително писмо от Светия Синод до епархийските митрополити. Също така, информираме, че йеромонах Василий с благословението на Видинския митрополит Дометиан продължава своята издателска дейност от името на Видинска света митрополия.“

Ще припомним, че в началото на 2014 г. духовникът, който бе част от братството на Зографския манастир, получи забрана да служи в диоцеза на Пловдивската епархия. Решението дойде след извършена проверка, свързана с оплакване на брата на монахиня от девическия манастир „Св. Въведение Богородично” в Калофер, че йеромонах Василий е извършвал психически и сексуален тормоз над младата жена.

Скоро след това, въз основа на писмо от Зографския манастир на Света гора, подписано от игумена архим. Амвросий, което уведомява за решението на братството да отстрани от манастира йеромонах Василий, Светият Синод взе решение да забрани на отеца да служи и на територията на всички епархии на Българската православна църква. Именно съществуването на тази забрана се оспорва в съобщението на Видинската света митрополия.

През 2010 г. пък настоящият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, тогавашен викариен епископ на Софийския митрополит, взема решението да забрани на отец Василий да служи в Софийска епархия. Забраната идва като резултат от проверка в манастира „Св. Илия” в столичния квартал „Младост” по сигнали за нередности, свързани с личността на о. Василий.

Оставаме в очакване да разберем действително невалидно ли е съобщението за синодалното решение от април 2014 г., както твърди Видинската митрополия, и каква всъщност е позицията на синодалните архиереи по казуса с отец Василий  и неговите методи за „духовно наставничество“.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...