Състезание по предмета Религия в Русе



На 22 май 2008 година в Русе се проведе Областното състезание по предмета Религия “Да се свети Твоето Име”, посветено на Светлото Христово Възкресение.

За втора поредна година състезанието се организира благодарение на Русенската Света Митрополия, Регионалния инспекторат по образование и сдружение “Филантроп”. Домакин на проявата беше СОУ “Йордан Йовков” – училище, в което вече 11 години се изучава предмет “Религия”. Гости на състезанието бяха много свещеници, представители на местната власт, учители, ученици и родители.

В състезанието взеха участие 40 ученици от ІІІ и ІV клас, които изучават предмет “Религия” в няколко русенски училища – СОУ “Васил Левски”, СОУ “Йордан Йовков”, ОУ “Тома Кърджиев”, ОУ “Иван Вазов”, ОУ “Никола Обретенов”, СОУЕЕ “Св. Константин – Кирил Философ”, ОУ “Братя Миладинови”. В състезанието се включиха и ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Ряхово.

Членове на журито бяха г-жа Росица Георгиева – старши експерт по религия в РИО – Русе, и г-н Ангел Младенов – секретар на Русенска митрополия. Журито беше председателствано от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

Състезанието се проведе в три кръга. В І кръг участниците отговаряха на въпроси, свързани с живота и делото на Спасителя Иисус Христос от Неговото тържествено влизане в Йерусалим до Възнесението Му. Състезателите разполагаха с 1 минута за отговор на всеки въпрос.

Във ІІ кръг състезателите от всеки отбор с общи усилия аранжираха Великденско пано. Времето за работа в този кръг беше 7 минути. Докато отборите работеха, многолюдната публика имаше възможност да се наслади на песните на вокалната група при СОУ “Йордан Йовков”.

В ІІІ кръг отборите имаха възможност за творческа изява. Състезателите изпълниха стихотворения и песни, посветени на Хриството Възкресение. Всеки отбор разполагаше с 5 минути за представяне.

Силите на отборите бяха почти изравнени. Всички състезатели показаха отлични познания. След приключването на ІІІ кръг на състезанието два от отборите се оказаха с равен брой точки. Поради тази причина се проведе допълнителен кръг за излъчване на краен победител.

Първото място беше присъдено на отбора на ОУ “Братя Миладинови”. Втори се класираха учениците от ОУ “Иван Вазов”, а третото място бе заето от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Ряхово.

Макар да имаше победители и победени, всички състезатели получиха награди, осигурени от Митрополията. Наградите бяха връчени лично от Негово Високопреосвещенство Неофит. Той поздрави всички участници за положеното старание, за проявените знания и за духовната радост, която участниците в състезанието донесоха на всички присъстващи в залата.

Децата благодариха на владиката за грижите, които той вече 11 години полага за обучението по религия в Русенска епархия, за подаръците, осигурени от Русенската света митрополия, и го поздравиха с предстоящия празник на българската просвета и култура.

Всички присъстващи останаха с надеждата, че подобни празници на духа ще събират всяка година все повече деца, докоснали се до ценностите на Православието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...