С Архиерейска света Литургия и водосвет бе открита учебната година в Софийската духовна семинария



На 14 септември – Кръстовден, беше открита новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Светата Литургия за празника оглави Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий, ректор на Семинарията. В съслужение с архиерея бяха заместник-ректорът архимандрит Мелетий Спасов, ефимерият свещ. Козма Поповски, протойерей Методи Корчев, протойерей Михаил Хаджиев, секретар на Великотърновска епархия, протойерей Георги Янъков, протойерей Станко Дидов и дяконите Слави Спасов и Константин Атанасов.

Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят и посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. По традиция в първия ден след ваканцията на певческия клир застанаха семинаристите от 12 клас.

В края на св. литургия епископ Пахомий поздрави вярващите и учениците на Семинарията със слово на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит. На свой ред ректорът отправи поздрав и благословение към започващите своето обучение ученици от осми клас и курсистите от първи паралелен курс. Той им пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревностни в усвояването на преподаваните знания и да не пестят усилията си в ученето.

След поздравителните слова бе извършен празничен водосвет.

Поздравления за началото на учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бяха изпратени и от г-н Константин Павлов, кмет на район Лозенец.

Снимки: Гавраил Георгиев, 9 кл.; Йоан Бонев

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...