С богата програма Православният богословски факултет във Велико Търново отбеляза празника си



На 31 март т. г.. с представянето на книгата на Доминик Стейтъм, “Eволюцията – наука или идеология?” в Православния център “Проф. Тотю Коев”, приключиха събитията по повод празника на Православния богословски факултет във Велико Търново.

В представянето на книгата си “Eволюцията – наука или идеология? Разкриване на истинската същност на теорията на Дарвин”, Доминик Стейтъм обясни на разбираем език основните аргументи, представени от еволюционистите и разкри техните главни недостатъци. Той показа, че много научни факти са всъщност в съзвучие с библейския разказ за Сътворението и насърчи читателите да се придържат към Библията и да вярват, че тя е истинното откровение за Бога, за Неговото творение и за отношенията му с хората.

Според д-р Тери Спуун, професор по биология и заместник-директор на Института “Изследвания на творението” към Liberty University, Вирджиния, “Тази книга обяснява ясно проблемите на еволюцията – нейната история и съвременна популярност – и същевременно предлага една неоспорима алтернатива. Препоръчвам я на всеки, който се интересува от дебата за произхода на света.”

Самият автор, още като студент в Университета в Ловбъро, Великобритания, е носител на Награда за най-добър студент-практикант в Ролс Ройс (1984 г.) и Награда за най-добър инструктор в Ролс Ройс (1985 г.). След дипломирането си Доминик Стейтъм работи 25 години като инженер по аеронавтика и автомобилостроене в aеро-, индустриални и морски подразделения на Ролс Ройс и GKN – водещ доставчик на aвтомобилни системи и компоненти. Носител е на Наградата за нововъведения през 2001 г. и изнася лекции по инженерно задвижване пред служители на Jaguar и Land Rover. Събитието беше посетено от голям брой студенти, както богослови така и от други специалности.

Ден преди това, на 30 март от 16 ч. в Православния център доц. д-р инж Галина Богданова, гл. ас. д-р Тодор Тодоров и докторант Николай Ноев представиха проекта “BELL” и дигиталния фонд “Знания за камбаните”. Дигиталните материали за уникални български камбани от региона и страната са резултати от проекта за паспортизация на камбани “BELL” (МОМН) на Института по математика и информатика (БАН), стартирал през 2007 г. с одобрението на община Велико Търново и Великотърновската митрополия. Партньори на ИМИ-БАН по проекта са Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека, Националният военен университет, Институтът за фолклор и Институтът по механика към БАН, професионални фотографи и видеооператори.

Близо две години пет екипа на ИМИ-БАН (информатици, акустици, инженери, историци, фотографи и видеоператори) са разработвали методика и са събирали данни за паспортизацията на камбаните в четири мултимедийни архива. ИМИ-БАН продължи работата по паспортизацията и след приключването на финансирането по проекта “BELL”. През 2009 г. в ИМИ-БАН е създаден дигитален фонд “Знания за камбаните” за съхранение на разнородните мултимедийни материали за камбаните. Паспортите, аудио, фото, видео и техническите данни на уникалните камбани се съхраняват в библиотеката на ИМИ – БАН, Велико Търново.

Срещата приключи с обсъждане на възможностите за включване на специалисти-богослови от Православния богословски факултет при ВТУ в проекта “BELL” и дигиталния фонд “Знания за камбаните”.

Също важни за отбелязване са и проведените за първи път Студентски четения в деня преди празника на ПБФ на Благовещение, където участие взеха студенти от различните специалности на факултета. Особен интерес предизвика презентацията на студента по Църковни изкуства Марина Димитрова “Житийна икона на Св. Нектарий Егински” в която тя запозна присъстващите с трудностите и радостта от етапите на работата й върху иконата на светеца.

Тази година празникът на Православния богословски факултет бе за пръв път отбелязан с такава богата програма. Празникът започна със св. Литургия в храма “Св. Троица” и бе последван от академична лекция на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ на тема: “От благовестие към катехизация – забравеното тайнство на Просветлението”. Лекцията предизвика голямо вдъхновение, а д-р Магдалена Легкоступ впечатли присъстващите със своята мотивация и убеденост в думите, с които благовестваше на присъстващите.

Празникът приключи с празничен коктейл, организиран от Православния център “Проф. Тотю Коев”, като в организацията му взеха участие много студенти от ПБФ. Те се чувстваха щастливи от факта, че участват активно в подготовката на празника.

 

Накрая искам да споделя, че Православният богословски факултет при ВТУ със активното съдействие и помощ на Православния център “Проф. Тотю Коев” постепенно се превърна в място за общение и споделяне между студенти и преподаватели – място, каквото в друг университет в България все още не съществува.

Facebook група на Православния център "Проф. Тотю Коев" >>> 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...