С тържествена литургия беше отбелязана 70-та годишнина от възстановяването на Басарбовския манастир



На 27 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на преподобния отец Димитрий Басарбовски. Той е роден в близкото до град Русе село Басарбово и приел монашество в манастира в близост до родното му място. С праведния си живот прославил Бога, а след блаженото му успение Бог го прославил с нетление и чудотворство. Днес нетленните мощи на светеца почиват в Патриаршеската катедрала в Букурещ, а румънския народ и жителите на града му отдават заслужена почит.

През 2005 година по ходатайството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим Румънският патриарх Теоктист /† 2007/ подари на Басарбовския манастир икона с вградена частица от мощите на преподобния Димитрий.

През настоящата година се навършват 70 години от възстановяването на Басарбовския манастир от монах Хрисант, брат на Преображенския манастир, който идва тук през 1937 година с благословението на блаженопочившия Доростолски и Червенски митрополит Михаил.

В днешния празничен за манастира ден при стечението на множество поклонници св. литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с Високопреподобния архимандрит Емилиан, игумен на св. Обител, и свещеници от Русе и други епархии. На празника молитвено участие взеха и множество поклонници от Румъния, дошли да се поклонят в родния манастир на св. Димитрий Басарбовски. Някои от румънските поклоници бяха пропътували далечния път от Тимишоара, за да присъстват на празника.

В тази юбилейна годишнина с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в Басарбовския манастир започна строителството на нова манастирска сграда, разширение на съществуващата жилищна сграда, камбанария и църква „Преображение Господне” в двора на св.обител, където участие в службите ще имат възможността да взимат и поклонници, които не могат да изкачат стълбите до скалната църква. Желанието на монашеското братство, спомогнато от даренията на почитателите на манастира, е за празника през следващата 2008 година строителните работи да бъдат приключени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...