С тържествен водосвет започна строителството на нови сгради в Кремиковския манастир



На 14 ноември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с водоосвещение бе направена първа копка и се даде началото на строителство на нови манастирски сгради на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“.

Водоосвещението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на Кремиковския манастир, протойерей Георги Младенов, протойерей Венцислав Попиванов, свещеник Йоан Стефанов и дякон Никола Чочев.

Празникът бе уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на различни институции, организации и на строителната фирма „Калистратов Груп“ АД.

След тържествения водосвет, с подобаващо благоговение бе направена копка за начало на строителните дейности с полагане на три камъка за здрава и благословена основа, на които бе издълбан всепобедният символ на Христовата Църква – Честният Кръст.

В своето слово след водоосвещението епископ Поликарп изказа благодарност към Бога за Неговото благоволение към светата обител и за това, че с тържеството за начало се възкресява обителта за по-пълноценен духовен, богослужебен, социален, културен и стопански живот.

Той благодари и на всички, които са се потрудили и са подкрепили идеята на отец Серафим и подчерта, че тази подкрепа е важна, защото чрез нея Кремиковската света обител ще заеме своето достойно място в живота на столичани и на верния православен народ.

Завършвайки, той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и изтъкна, че днешното събитие не би било факт, ако то не беше благословено и подкрепено от патриарх Неофит и Софийска света митрополия.

Епископ Поликарп пожела на добър час на проекта и пожела в най-скоро време да се съберат отново в дворите на манастира, за да извършат освещение на новоизградените манастирски сгради.

Проектът „Кремиковският манастир – Център на Софийската Света гора“ се реализира със съдействието на Европейския съюз, Европейски фонд за региони в развитие, Оперативна програма Региони в растеж и е финансиран с безвъзмездна финансова помощ както следва: Европейско финансиране в размер на 6 732 923, 15 лв., Национално финансиране в размер на 1 188 162, 91 лв. и Фонд за устойчиви градове в размер на 1 829 404 лв.

Манастирът ще се сдобие с нова манастирска сграда, която ще съдържа монашески келии, изложбени зали, музей, археологически кът, кухня и трапезария, храм, посветен на св. Георги Софийски Нови, работилници, в които ще се приготвят манастирските производи. Манастирът ще придобие по-внушителен облик и ще радва своите посетители – поклонници с възможности, чрез които всеки да намира духовна полза и вдъхновение в своя живот.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев
Видео:
Любомир Върбанов

Източник: Софийска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...