Тази неделя ще се проведат избори за нови епархийски избиратели



Пo peшeние на Св. Синод от 15 февруари тази година,  на 14 май (неделя), след края на светата Литургия, във всички 13 епархии на Българската православна църква (на територията на България) ще се проведат избори за нови епархийски избиратели, съобщава пресслужбата на Светия Синод.

Съгласно църковния устав, всяка епархия има свои избиратели, в чиито правомощия е да избират: представители на епархията при избор на нов Български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Те са по 6 от всяка от духовните околии на епархията – трима от тях са клирици и трима – миряни. Избират се за срок от четири години.

След като на 11 декември 2008 г. на Църковно-народния събор, провел се в Рилската света обител, бе приет новият устав на Българската православна църква, избори за епархийски избиратели са се провеждали през 2009 г. и 2013 г., а през настоящата 2017 г.  те ще се проведат за трети път от утвърждаването на сега действащия устав.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...