Тази събота във „Вяра и общество“: социалната роля на Църквата



„Църквата не може да си позволи да допусне в изграждането на народа Божий народ от лъжци” – за възпитанието като мисия на Църквата – протойерей Ангел Ангелов тази събота във “Вяра и общество”

Как обществото си представя социалната роля на Църквата и как самата Църква я осмисля? – отговор на този въпрос търси авторът на предаването Горан Благоев със столичния свещеник Ангел Ангелов. „Аз не искам БПЦ да бъде „Църквата на сандвича”, в която да се раздават социални помощи, а хората да ги няма на светата евхаристия. Губенето на християнско съзнание е процес, който тече постоянно във времето, а ние нищо не правим за това” – смята отец Ангел, който споделя своята дръзка мечта БПЦ един ден да изгради детска онкологична клиника, но преди това да е възпитала истинско християнско съзнание у своето паство, така че хората сами да бъдат провокирани да развиват като истински християни социална дейност.

Специално за зрителите на „Вяра и общество” своите врати отваря един от символите на християнството – константинополската църква „Света София”. Достъпът на професионална снимачна техника до вътрешността на храма, който е световен паметник на културата, съвсем не е лесен, но наскоро нашият екип получи специално разрешение от Министерството на културата и туризма на Република Турция да заснеме църковния интериор и неговите прекрасни мозайки.

Тази събота (25 септември) „Вяра и общество” се излъчва в обичайното си време по БНТ 1 от 10.30 часа. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (26 септември) от 10.00 ч. с повторение от 6.15 ч. сутринта на 27 септември.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...