Тайнството Изповед е във фокуса на мартенската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“



В периода на Великия пост – време за интензивен духовен самоанализ, във фокуса на мартенската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ е Тайнството Изповед.

Две хиляди години християнската Църква предлага на човека най-простия, макар и най-труден път, изпробван и изпитан от милиони християни през историята – пътя на покаянието“ – тези думи за Тайнството Изповед принадлежат на сръбския психиатър и християнски мислител академик Владета Йеротич, който пък в своя книга цитира една мисъл на сънародника си св. Николай Велимирович: „Покаянието е бунт на човека срещу самия себе си. Този бунт се разпалва, когато човек усети врага в самия себе си. Докато човекът живее със самоизмамата, че всички негови врагове са извън него, той не се бунтува срещу себе си.“ Това може би е едно от най-точните определения за това какво всъщност е Покаянието (Изповедта).

Но има толкова много въпроси от практиката на православния живот, свързани с Тайнството Изповед, които изникват пред християнина – независимо дали той прави първите си стъпки във вярата или не. Сред тези въпроси са: как да избегнем духовния формализъм в изповедта; трябва ли да се изповядваме всеки път преди Причастие; има ли непростими грехове; от каква възраст детето е добре да пристъпва към Изповед; по какво можем да усетим, че сме объркали фигурата на свещеника с тази на приятеля или на психотерапевта…  Очакваме ви!

Участници

Прот. д-р Добромир Димитров
свещеник в храм „Св. Мина“, Велико Търново,
преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 

Свещ. д-р Сава Кокудев
ефимерий на академичния параклис
и преподавател в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Модератор

Доц. д-р Костадин Нушев
преподавател в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 21 март (вторник), 18:30 ч.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...