Темата за бежанците е във фокуса на поредицата дискусии „Православие и съвремие“ през октомври



Syruan Refugeesnorthern iraqХристос посочва като най-важни двете заповеди: да обичаш Бога и да обичаш ближния. И за да не реши някой, че „ближният“ е сънародник и човек с вяра като нашата, Той разказва притчата за добрия самарянин.
Прот. Александър Мен

След като в септемврийската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ се запитахме „Чува ли се гласът на християните?“, този месец ще потърсим отговор на въпроса възможно ли е (и необходимо ли е) християните да имат единен глас по толкова актуалната и будеща безпокойства тема за бежанската вълна в Европа.

Преди по-малко от месец бе оповестено и официалното становище на Светия Синод по въпроса, което предизвика както множество гласове на одобрение, така и немалко критични коментари.

„Кой е моят ближен? За бежанците и милосърдието“ е темата, която ще провокира всеки един от участниците в дискусията да сподели едновременно своята чисто човешка гледна точка и компетентната си позиция от перспективата на своя дългогодишен професионален опит. Очакваме ви!

Участници

stoiadinovДоц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието”, „Божията благодат – богословско изследване”, „Църква. Общност. Общество”, „Иконология на догмата”. Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

Mohamed Khalaf Мохамед Халаф
Журналист, един от най-добрите анализатори по въпросите на Близкия Изток у нас. Пристига в България през 1987 г., бягайки от режима на Саддам Хюсеин в Ирак. Защитава докторат по журналистика към СУ „Св. Климент Охридски“. Хоноруван преподавател по международни отношения и Близък Изток в катедрата по политология на Философския факултет на СУ, както и води курс „Арабски медии и глобализация“ във Факултета по журналистика на същия университет. Към момента е кореспондент за Балканите на кувейтския вестник “Ал Уатан”, негови анализи са публикувани в множество български електронни и печатни медии.

Boris_CheshirkovБорис Чеширков
Говорител на Българското представителство на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Завършва масови комуникации в НБУ. Работи във ВКБООН от януари 2007 г., а преди това има опит от НПО за интеграцията на бежанци. Специализира масови комуникации и пиар, включително по програми на агенция Ройтерс. Обучава се по Международни принципи на бежанската закрила в ООН и Международния институт по хуманитарно право в Сан Ремо, Италия.

Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 20 октомври (вторник) 2015 г., 18:30 ч.

 

 

Снимка: Lynsey Addario/The New York Times

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...