Темата за духовното наставничество е във фокуса на мартенската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“



„Покорявайте се на наставниците си и бъдете послушни, защото те, бидейки длъжни да отговарят, бдят за вашите души, – та с радост това да вършат, а не с въздишки, понеже туй не е полезно за вас.“ (Евр. 13:17)

Митрополит Антоний Сурожки, един от емблематичните православни духовници на съвремието, в свое слово предлага кратко и интригуващо определение за задачата на духовния наставник. „В тази духовна мисия трябва да сме много проницателни и да разграничаваме нашето желание да направим човека подобен на нас от това да го направим подобен на Христа„, казва той. Именно на общението между вярващия и неговия духовен отец е посветена мартенската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие“. Какво в същността си е православното разбиране за духовно наставничество? Кои са плодовете на благодатната връзка между наставника и неговото духовно чедо? Как православното учение противостои на явления като т.нар. лъжестарчество и „православен гуруизъм“? Това са част от въпросите, на които заедно – участници и публика, ще търсим отговор. Очакваме ви!

Участници

Свещ. Стоян Бербатов
Ръкоположен е за свещеник през 1997 г,. понастоящем служи в храма „Св. Архангел Михаил“ в благоевградския квартал Еленово. През 1997 г. получава бакалавърска степен по богословие в Богословския факултет на Скопския университет, и магистърска степен в Православния богословски факултет на Великотърновския университет (2014 г.).

Доц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието“, „Божията благодат – богословско изследване“, „Църква. Общност. Общество“, „Иконология на догмата“. Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

Модератор

Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 13 март (четвъртък) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...