Те вече го направиха. Отвори сърцето си – приеми дете



Източник: БГФактор

В 10 пилотни общини в страната стартира кампания за набиране на приемни родители.

63 са децата в социалните домове в Пловдив, които се нуждаят от приемни грижи. За 21 от тях е нужна професионална приемна грижа, тъй като те са жертви на насилие, трафик или с увреждания. Това заяви началник-отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" Милена Милушева при старта на тазгодишната кампания за набиране на приемни родители под надслов "Отвори сърцето си – приеми дете".

За първи път в страната Община Пловдив, която е една от десетте пилотни по проекта общини, е администрирала трите социални дома, в които живеят 450 деца. Около 30% от тях биха могли да намерят приемни родители. Необходима е обаче промяна в нагласа на общественото мнение.
За първи път приемната грижа бе "експериментирана" в Пловдив преди 9 години като проект на британската благотворителна организация Every child. Първото приемно семейство бе от Куртово Конаре – пенсионирана лекарка и жепеец. Те подслониха малкия тогава Мариан, кльощаво хлапе от Дом за деца, с множество здравни проблеми, затова пък любвеобилно, умно и …музикално. Мариан буквално "живна" под грижите на новите си родители, привърза се към тях като към родни, израсна като здраво и будно момче и вече е десетокласник в Семинарията. Още тогава практиката събуди любопитство у съседите и пловдивското село стана като опитно поле за новата идея. Впрочем не всички успяха, стана така, че момиченце, взето от съседи на Кина Петрова, не случи на семейство, така че бе преместено – пенсионираната лекарка и жепеецът, които имаха родна дъщеря и се грижеха за Мариан, взеха и нея. В момента в дома им расте още едно 13 годишно момче, което близо две години е престояло в приюта за безпризорни деца. Поредната голяма човешка кръстословица, която се решава единствено с любов и търпение.
Опитът показа и проблемите и бе полезен. Приемната грижа в Пловдив се развиваше на тласъци през годините, окуражавана от проекти и спирана после от бездействието на държавата след тяхното изтичане. А само грижите по Мариан включиха бъбречна операция, години наред контролни прегледи, специална диета…За да помогнат на момиченцето пък, родителите часове наред залягаха с нея над домашните. Те проявиха упоритост и търпение, на които рядко и родните родители са способни.
От днес в Пловдив, заедно с още 9 пилотни общини, стартира кампанията по набиране на приемни семейства. Не е проста работа да бъдеш приемен родител, трябва да отговаряш на редица условия, домът ти също трябва да е подходящ, трябва да се съгласиш да бъдеш обучаван и после контролиран. Трябва и да приемеш факта, че детето, за което полагаш толкова грижи, някой ден ще излезе от дома ти. Най-важното условие, разбира се, е да отвориш сърцето си. Така е направил например компютърен специалист, който сам отглежда 11 годишния Тошко. Двамата по мъжки се справят с домакинството, но има и такива семейства.
За първи път тази година социалните работници ще проведат кампанията по метода " От врата на врата". Ще бъдат организирани специални приемни в три от кварталите. Едната е в проблемния квартал "Изгрев", познат още като Столипиново. Много от децата, които имат нужда от приемни грижи, са от ромското малцинство, трябва да се намерят подходящи семейства за тях. Впрочем в началото, преди години, заедно с Кина Петрова , лекарката от Куртово Конаре, в проекта се включи и приемно семейство от "Изгрев", което отвори дома си за 6 годишно момче. Пловдивските социални служби очакват нови семейства да се присъединят към хуманната инициатива, която ще помогне на десетки деца да растат в нормална среда…Пловдивските доброволци могат да получат повече информация на тел. 658 150, 658 154 и 658 155. А на този сайт можете да разберете подробности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...