„Тиха светлина” – изложба на Андрей Янев за Света гора



АрхангелИдеята за създаването на изложбата „Тиха светлина” се ражда след пътуване на художника Андрей Янев до Света гора (Атон) в рамките на проекта на Нов български университет: „Атон в българската култура и словесност”. Иложбата ще бъде открита на 10 октомври в Софийска градска художествена галерия.

Андрей Янев условно разделя експозицията на две части. Акварелите представляват реалистични пейзажи, които запознават зрителя с външния облик на Света гора. Основният акцент в изложбата „Тиха светлина” е поставен върху живописта. В нея авторът се опитва да пресъздаде в цветове и образи духът, атмосферата и силата на божественото присъствие в Атон.

Настоящата изложба предоставя уникална възможност да усетим емоционалното и духовно въздействие на Атон. Да се „вслушаме” в тихата светлина, която изпълва платната на художника и ни кара да се вгледаме навътре в себе си.

Проектът “Атон в българската култура и словесност” се реализира в сътрудничество между департамент “Нова българистика”, Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към СУ “Св. Климент Охридски” и Частно висше училище по застраховане и финанси. Негови ръководители са проф. Мирослав Дачев и доц. Михаил Неделчев. Изследователският екип се състои от две работни групи: първата – участници в експедиция до атонските манастири, втората – изследва манастирската култура в предверието на Атон и в т. нар. “Българска Малка Света Гора” (манастирите около София, подготвящи послушници за манастира “Зограф”; имотите на “Зограф” в София). Проектът има за цел да работи за опазване на българското културно наследство в Света Гора. Осъществяват се две пътувания до Атон от изследователските екипи, включващи преподаватели и студенти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...