Томичовият псалтир пред камерата на „Вяра и общество“



За един световен  православен паметник на средновековна България в предаването „Вяра и общество“ по БНТ1

Тази събота – 14 декември,  ви предлагаме:

  • Томичовият псалтир – български писмен паметник от световно значение. Преди да отпътува за Москва, където се съхранява вече два века, екипът ни засне оригинала на един от най-прочутите български ръкописи, украсен с изящни миниатюри. Ще имате възможност да се докоснете до това великолепие, създадено по времето на цар Иван Александър, което доказва значимостта на българската духовност през ХІV в. Чуйте и увлекателния разказ на специалистите защо илюстрациите на този ръкопис правят връзка между Стария и Новия Завет.
  • Ще се превърне ли отново в джамия един от световните паметници на православната култура – църквата „Хора” в Истанбул? – с политолога Явор Сидеров ще разговаряме за тревожните тенденции, които се наблюдават в съседна Турция откакто управлянието на страната е поето от президента Т. Ердоган. Ще търсим отговор на въпроса дали съвременната турска държава не възстановява някои практики на Османската империя. Поводът е неотдавнашното решение на Върховния административен съд на Турция, че една джамия не може да бъде нищо друго, освен джамия, във връзка с финансирането на музея „Хора”. В действителност става въпрос за православната църква „Христос-Хора”, построена в западната част на Константинопол през ХІV век и украсена с изящни мозайки, които днес са едни от малко запазените образци на високата византийска култура. Този храм през XVI в. е превърнат в джамия, но през 1948 година е обявен за музей и уникалните му мозайки са разкрити. Със своето решение апелативният съд де факто обявява, че е законно храмът-музей „Хора” отново да стане джамия. Опозиционната преса в Турция коментира, че това може да се окаже прецедент, който да отвори пътя към превръщането в джамия и на световно известната „Света София”, каквото желание президентът Ердоган заяви още тази пролет. Я. Сидеров, който освен политолог е и изследовател, ще ни сподели и своите преки впечатления от изпитанията, пред които са изправени християнските малцинства в Близкия Изток. Ще търсим отговор и на въпроса дали старите християнски общности там са обречени на изчезване.
  • Спасителят на Сливен – памет за Сливенския митрополит Серафим, от чието рождение през тази есен се навършиха точно два века. От неговата праправнучка Мариана Караджова ще научите за живота на този почти непознат български архиерей, който започва духовното си служение като свещеник и баща на пет деца, става първият екзархийски митрополит на Сливен, спасява града от турско клане и е един от основателите на БЧК след Освобождението. Единствено в предаването ще видите част от богатия архив на митрополита и негови лични вещи, които пазят потомците му.   
  • „Казах всичко на Бога. Сега трябва да си вървя” – последните думи на една притегателна личност, увлякла след себе си хиляди търсещи упование в Христос. Разговор с Пламен Сивов от Православие.БГ за стареца Софроний Сахаров, който наскоро беше канонозиран за светец. Припомняме ви и откровенията на едно от неговите духовни чеда в интервю за предаването. Това е архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Предтеча” в Есекс, основан от св. Софроний.
  • «100 рождественски ясли във Ватикана» – една традиционна изложба, приютена за първи път от Ватикана. Творбите от стъкло, тесто, прежда и хартия са вдъхновени от евангелското събитие – раждането на Спасителя.   

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота,  14 декември от 14.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...