Тържествено бе въдворен новият игумен на Троянския манастир



Igumen_episcop_SioniiНа 1 май в Троянската света обител „Успение Богородично“ се състоя тържествено празненство във връзка с въдворяването на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, избран от Светия Синод на БПЦ за игумен на третия по големина в България манастир – Троянския.

Чинът по въдворяването започна с тържествена света Литургия, която бе оглавена от пратеника на Светия Синод – Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в чиято епархия се намира и Троянският манастир. В съслужение с митрополита бяха Величкият епископ Сионий и бившият игумен на манастира Браницки епископ Григорий.

В светата Литургия взеха участие и много други духовници – архимандрити, йеромонаси и презвитери както от светата обител, така и от Ловчанска, Софийска, Видинска и Сливенска епархия. Видинска епархия бе представена и от духовните чеда на епископ Сионий, сестрите монахини от Клисурския манастир, воглаве с игуменката майка Таисия.

След светата Литургия приветствено слово, благословение и напътствие към новия игумен произнесе Ловчанският митрополит Гавриил, който му преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия Синод на БПЦ. Владиката изрази очакването на всички, епископ Сионий да възобнови, възкреси и одухотвори Троянската света обител такава, каквато тя е била в миналото, напомняйки, че от с. Орешак са излезли плеяда видни архиереи на БПЦ, които са били закърмени с вярата тук, в Троянския манастир.

Митрополит Гавриил връчи на новия игумен посох, символ на духовна власт и пастирско служение, с напътствието да бъде достоен игумен и верен последовател на своите предшественици.

На свой ред епископ Сионий благодари на митрополит Гавриил за благите и напътствени думи и го помоли да предаде на Негово Светейшество и Светия Синод синовната му любов и признателност за гласуваното доверие и се помоли по техните молитви да не се посрами в новото си служение и поприще. В своето слово той спомена, че се осланя на благословението и духовната закрила на Пресвета Богородица „Троеручица“, духовната хранителка на светата обител, да го наставлява по пътя на игуменството и да ръководи поверените му братя.

 

Източник: www.vidinskamitropoliya.com

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...