Тържествено отбелязване на Априлската епопея в Дряновския манастир



Община Дряново обяви програмата си за тържественото отбелязване на 146-годишнината от Априлската епопея в Дряновския манастир. Тържествата ще се състоят на 14 май, информират от пресцентъра на администрацията.

Сутринта ще бъде дадено началото на 69-ия традиционен туристически поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“. Маршрутът е от Бяла черква до Дряновския манастир.

В 17:30 часа в манастира ще бъдат посрещнати участниците в похода и ще бъдат връчени грамотите за участие.

В 18:00 часа ще се изнесе исторически спектакъл – възстановка на битката, изпълнен от членове на дружество“Традиция“. Час по-късно в храма „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена панихида за загиналите въстаници, а пред паметника-костница в манастира ще има възпоменателно поклонение и поднасяне на венци.

В 20:00 часа ще започне музикално-танцовата композиция с участието на Теодосий Спасов Трио, танцовия ансамбъл „Балкан“ към дряновското читалище „Развитие – 1869“ и Павел Колев от училище „Максим Райкович“.

В 21:00 часа ще се състои тържествен митинг-заря в памет на подвига на въстаниците, загинали за свободата на отечеството.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...