Тържествен молебен във Великотърновския университет



По повод деня на светите братя Кирил и Методий – патронния празник на Великотърновския университет, който чества 45-годишнината от създаването си, днес бе отслужен молебен за здраве и успех на университета от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий пред паметника на светите братя във ВТУ.

Митрополит Григорий поздрави за празника всички, които се учат и преподават във ВТУ, воглаве с “домовладиката” на този “богохраним университет” – ректора проф. дпн Пламен Легкоступ.

“Св. патриарх Евтимий по тези места в най-тежкото време за Отечеството ни не се поколеба да каже, както всички добре знаем, че ни оставя на пресветата, единосъщна и неразделна Троица”, каза Негово Високопреосвещенство.

“Светите братя Кирил и Методий създадоха богоспасяемата за цял свят славянобългарска цивилизация – те са не само покровители на Европа, но именно тази славянобългарска цивилизация дава пълнотата на целия свят”, каза още той.

Митрополит Григорий благодари на двамата ректори – проф. дфн Иван Харалампиев и настоящия ректор проф. дпн Пламен Легкоступ – за грижите по изграждането на новия православен храм във Великотърновския университет в чест на св. патриарх Евтимий и светите братя Кирил и Методий. Той пожела “университетът да става все по-голям и щастлив със своите възпитаници”.

Ректорът на университета благодари на Негово Високопреосвещенство и каза, че се надява ВТУ да пребъде през вековете, “както тази историческа крепост Царевец и този свят хълм Света гора”, и пожела успехи на всички.

Празникът продължи с тържествено заседание на Академичния съвет и Съвета на настоятелите на ВТУ и с концерт на Националния фолклорен ансамбъл “Българе”.

Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и ръководството на ВТУ пред новостроящия се храм на университета

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...