Търсят се средства за спешен ремонт на църква на Колю Фичето



Църковното настоятелство към построения от майстор Колю Фичето храм „Свети Николай“ във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт. За целта се набират спешно средства. За спасяването на черквата, която е на 185 години, са необходими близо 2,8 млн. лева. Настоятелството организира дарителска кампания и търси финансови механизми по европрограми.

Храмът „Св. Николай“ в старинния великотърновски квартал „Вароша“ е с много конструктивни проблеми и е в аварийно състояние, заяви предстоятелят свещеноиконом Славчо Иванов.

„Ние съумяхме да изготвим технически проекти за реставрация на храм „Свети Николай“ с вътрешното оформление, планове, които са минали на разглеждане в Министерството на културата“, поясни той. Подадени са искания до правителството и до комисията по бедствия и аварии, но няма утвърдителен отговор, сподели отец Славчо.

„Търсим вариант с възможности за европейски проекти към големите общини. Търсим и съдействието на наши спомоществователи, наши ктитори“, допълни духовникът.

 Храмът е строен от 1834 до 1836 г., осветен е на 6 декември 1836 г. от Търновския митрополит Иларион Критски. За този строеж Колю Фичето получава прозвището „майстор“. Мястото е така избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска 3-корабна базилика с дължина 37 м. и ширина 17 м.

През 1843 г. тук е открито първото българско училище в града. То е било взаимно училище с два отдела – за момичета и за момчета, през 1844 г. е построена отделна сграда за него, а учител е бил Никола Златарски.

През 1845 г. тук е основан и първият църковен хор в града, диригент отново бил Н. Златарски. През 1872 г. е построена и камбанарията. През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на четири предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание.

През 1913 г. храмът става катедрален. През 1949 г. в северната част е построен параклиса „Св. Евтимий“. Днес църквата има четири престола: централният на св. Николай, левият (северният) на св. Харалампий, десният (южният) на св. Иларион Велики, и в параклиса – на св. Евтимий.

През 1995 г. е възстановено неделното училище при храма. През 2005 г. е чествана неговата 10-годишнина с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, с тържество за награждаване на дарителите и украсителите на храма, и на Православния просветен център с първи учебни часове в новата сграда.

Източници: kmeta.bg; stnikolai-vt.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...