Уникален образ на Света Троица пазят в Кладнишкия манастир


Източник: вестник ВЯРА

Рядко срещан образ на Света Троица, единствен в българската иконография, е изографисан на стените на манастира “Св. Николай” в пернишкото село Кладница. Три лица са съчетани в едно, от лика гледат три чифта очи, три носа и три усти. Целият образ е обрамчен с една коса и ореол. Майсторска четка е играла на стената на строената през 1841 г. обител. Но прави силно впечатление мекото излъчване на триизмерния образ в Кладнишкия манастир. На пръв поглед образите са еднакви, но когато бъдат разделени, изникват три съвсем различни лица.

Изображението на Отца, Сина и Светия Дух е трудно забележимо на стените на “Св. Николай”. Дори игуменът на Гигинския манастир дядо Евгений, който е бил игумен в Кладнишката обител преди години, не си спомня за него. За първи път триизмерният образ е публикуван в книгата на пернишкия етнограф Симеон Мильов “Шетба из Пернишко”. Заснема я фотографът Бойко Костов в съвместната им работа. Според богослови стенописът е уникален и досега не е срещан никъде в православната живопис. Игуменът на Рилския манастир си спомня, че подобно изображение е гледал в албум с икони от Македония, но то е на трилик Исус Христос.

Предполага се, че уникалното изображение е дело на Никола Образописов, тъй като той е работил над църквата “Успение на Пресвета Богородица” в близкото село Попово. Допуска се, че иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир са негово дело. Стенописите са характерни със своите примитивизъм и илюстративност. За жалост голяма част от тях са повредени. Тези, които са на тавана, са частично отмити от дъждовете, а цялата стена е оронена. Повечето от стенописите се съпътстват със списъци на дарителите, платили за зографията. Иконостасът е резбован, дооформен с гипс и покрит с варак и зография. Оригиналните икони, почистени и освежени, днес вече са на местата си и радват богомолците с изящното си меко излъчване.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...