Уникална изложба на ръкописи в чест на Рождество



Източник: Нет Инфо

Музикални ръкописи от периода IХ – ХІХ в. ще бъдат показани в навечерието на Рождество Христово в галерия СИБАНК от Института за изкуствознание при БАН. Подобна експозиция се организира за първи път в България.

Ще бъдат представени шест оригинални ръкописа от сбирката на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от архива на БАН, както и отделни принтове с увеличени техни страници, изписани с различни видове средновековна нотация.

Тя е съставена от необичайни знаци, невми, които освен че нотират музикални тонове и мелодии, са и символи на стремежа на източноправославния човек чрез богослужебните песнопения да постигне съвършенството на ангелското пеене.

Невменото писмо е представено в музикални ръкописи от различни периоди на Средновековието, а и от различни православни региони – Балканите, Русия. Някои от включените в изложбата ръкописи са новооткрити. Чрез тази "музика на пергамент и хартия" се разказва историята на православната песенност през вековете.

На откриването на изложбата ще бъдат изпълнени на живо православни песнопения на гръцки, славянски и  латински.

Като част от изложбата ще бъде представен и музикален календар на галерия СИБАНК и Института за изкуствознание за 2006 г. с репродукции от ръкописите и текст на проф. д.изк. Елена Тончева.

Изложбата и календара са реализирани от екип на Института за изкуствознание при БАН в състав: проф. д.изк. Елена Тончева, Янко Маринов, проф. д.изк. Светлана Куюмджиева, ст.н.с. д-р Мариана Димитрова, Асен Атанасов, Тереза Михайлова.

Съдействали са Центърът за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" при Софийски университет "Св. Климент Охридски", Българската патриаршия и Църковеноисторическият и архивен институт, Националната художествена галерия, Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Изложбата ще бъде открита до 31 декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...