Уникални елементи резбова тревненски майстор в църковен иконостас



 

Източник: Darik news

Глаголичната молитва е резбована за първи път в иконостас в храма „Успение Богородично” в хасковското село Узунджово. Иконостасът с височина при кръста 9 метра и ширина почти 14 метра е най-големият, изработен в ателието на Уста Дарин Божков от Трявна. Потомственият резбар е единственият носител на титлата в България. Той е обявен за първомайстор след облог от тревненската гилдия през 1992 година. Ритуалът повтаря облога между майстор и калфа, сключен през 1804 година, когато са направени известните резбовани тревненски слънца в Даскаловата къща.

 

Различните елементи на иконостаса в храма в село Узунджово са изработени от липа, бук и орех. Реставрирани са част от старите малки икони, царските двери и солея. Старият иконостас е запазен като културен пласт под новия. Архиерейският трон, който ще бъде поставен в църквата е дарение от семейството на Първомайстор Дарин Божков за храма.

Църквата в село Узунджоно е една от първите в България. Построена е около 1500 година. По време на робството е разрушена от турците и през 1593 година на нейно място е построена джамия. И до днес е запазена част от оградата на изградения тогава Керван сарай. През 1906 година посолството на Турция връща имота на българската държава и започва прустройството му в православен храм. Миналата година Община Хасково стартира основната реконструкция на църквата. Със 150 000 лева от програма „Красива България” беше ремонтиран покривът, изграден беше нов купол и беше позлатен ктъстът над църквата. Над 200 000 лева от бюджета си общината отпусна за вътрешен ремонт, осветеление, за иконописите и иконостаса.

Официално ремонтираната църква в село Узунджово ще бъде осветена на 9 септември от Пловдивския митрополит Николай.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...