Уникално духовно събитие за Брацигово



Вече втори ден продължава поклонението пред мощите на “най-великия между родените от жена” – св. Йоан Кръстител – в едноименния храм в гр. Брацигово. Това е уникално събитие както за градчето, така и за страната ни, тъй като по нашите земи никога не са идвали мощите на светеца, а в родопския градец, никога не са били излагани мощи на който и да е богоугодник, каза по време на събитието енорийския свещеник отец Любомир Траянов. Знаменателен е и фактът, че за първи път светите мощи напускат настоящия си дом в Гърция.

Те пристигнаха в навечерието на рождеството на Христовия Предтеча в 18 часа в центъра на града, придружени от игуменката на девическия манастир “Света Параскева” от гр. Родоливос – Мириам, и три монахини. Мощехранителницата бе поета от Пловдивския митрополит Николай. На мястото бе отслужен благодарствен молебен от пловдивския архиерей, Плевенския митрополит Игнатий и множество свещенослужители от Пловдивска епархия. Половин час по-късно литийното шествие, предвождано от военна духова музика на пловдивския гарнизон стигна до храма “Свети Йоан Кръстител”. Там дядо Николай отслужи Велика вечерня, с която започна ознаменуването на храмовия празник. Стичащите се богомолци от цялата страна имаха възможност да се поклонят на светинята дори и през нощта. А днес на празника бе отслужена архиерейска Света Литургия от Негово високопреосвещенство митрополит Николай. Църковните врати ще останат отворени до вторник, когато светите мощи ще бъдат върнати в манастира “Света Параскева”.

Духовното събитие бе отразено от всички национални медии, а дядо Николай даде нарочно интервю за слушателите на предаването "Благовестие" по програма "Христо Ботев" на БНР. 

Строежът на храма в Брацигово започва през ранната пролет на 1832г. и завършва през 1833г. Издигнат е само за една година.  Майстор на богослужебната сграда е Атанас /Насе/ Гърнето-Мечкарин. При строежа на храма участва цялото население на града, кой с каквото може, както и майстор Тодор Н. Каравълков. "Св. Йоан Предтеча" е трикорабна базилика. Камбанарията е построена след Освобождението на България през 1884г. от майстор-проектант Иван Драгов. Енорийският свещеник Любомир Траянов е от 2003г. в Брацигово, а преди това през 1994г. е ръкоположен за свещеник в село Розово при храм "Св. Атанасий", които обгрижва и днес. От Възкресение Христово 2004г. църковното настоятелство при храм "Св. Йоан Предтеча", Брацигово издава вестник "Енорийски вести".

Брацигово се намира в полите на Западните Родопи, на 20 км. от гр. Пазарджик. За жалост, транспортът до там е нередовен и оскъден.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...