Ученик извади Богоявленския кръст от водите на Дунав при Видин



bogoyavlenie_vidin2В катедралния храм на Видин „Св. Димитър Солунски“ Белоградчишкият епископ Поликарп и архимандрит Евтимий отслужиха света Литургия за Богоявление. В празничната си проповед към множеството, събрало се в храма, Негово Преосвещенство епископ Поликарп говори за откриването на Бога пред човешкия род, както и за смирението, което Господ Иисус Христос ни разкрива, пристъпвайки да се кръсти от Йоан във водите на река Йордан.

След празничното богослужение от катедралния храм към крепостта Баба Вида, на брега на река Дунав, потегли литийно шествие. Епископ Поликарп извърши Богоявленско водоосвещение и след това по традиция хвърли кръста във водата. Около двайсетима бяха мъжете ентусиасти тази година да се хвърлят в студените води на Дунав за Богоявленския кръст. Пръв до него стигна 17-годишният Николай Даниелов, ученик в град Димово.

Епископ Поликарп и кметът на Видин Огнян Ценков поздравиха смелчагата и всички участници и им пожелаха здраве, успехи и Божие благословение. Николай Даниелов получи и награда от сто лева за смелостта си.

bogoyavlenie_vidin3

bogoyavlenie4_vidin

bogoyavlenie_vidim6

bogoyavlenie_vidin1

bogoyavlenie_vidin5

Снимки: Видинска света митрополия; Радио Видин

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...