Училище на името на митрополит Константин остана без купувачи



За днес бе обявен търг за продажба на бившото началното училище „Митрополит Константин” във Враца. Според отговора, който кметът на Враца д-р Костадин Шахов наскоро е предоставил на местната структура на ВМРО, желаещи за участие в търга не са регистрирани в законовия срок. Школото, което преди няколко години бе закрито, бе обявено за продажба през 2007 г. с решение на мнозинството на Общинския съвет и по волята на тогавашния кмет инж. Войслав Бубев.

Това предизвика острата реакция на воеводите, които вече няколко години водят люта битка за отменяне на срамния според тях търг. Тяхното предложение е превръщането на училището в в културно-просветен православен център, в който децата и младежите на Враца да се възпитават в християнски ценности и родолюбие. При провелия се тогава търг втората класирала се фирма обжалва в съда приватизационната сделка.

След местните избори през 2007 година Общинското ръководство на ВМРО се срещна с тогавашния кмет – сега социален министър – Тотю Младенов с молба да се развали сделката и да се подкрепи идеята за Православен младежки център. Кметът е обещал съдействието си по въпроса, още повече, че се е ангажирал с каузата за възраждане на християнските светини и ценности и като църковен настоятел на кадедралния храм „Св.12 апостоли”.

В началото на декември м.г. организацията отправи призив към новия кмет д-р Костадин Шахов и Общинския съвет да се спре търга, насрочен за четвърти януари т.г. На сесията, провела се на 22 декември м.г. отново въпросът бе представен в залата за обсъждане. Общинският съветник Красимир Богданов, областен лидер на организацията, уведоми местните сенатори и градоначалника на Враца, че в Община Враца е получено писмо, в което се твърди, че земята, върху която е построено училището, е дарение от врачанския митрополит Константин (хиротонисан през 1884 и ръководил Врачанска епархия до смъртта си на 4 декември 1912 година).

Богданов, който е историк, заедно с местния лидер на организацията Пламен Велев -главен счетоводител на митрополията и иподякон в храм „Св. Николай“ във Враца няколко години щателно проучват всички архиви в търсене на истината, която засега остава неясна. Според Валерия Тарашоева от отдел „Възраждане“ в РИМ – Враца, митрополитът е дарил известна сума за строеж на училището и за трапезарията, както и за бедни ученици. Богданов и Велев обаче настояват да бъде направена справка за характера на дарението в Централния архив в София, където в момента се съхранява и архивът на митрополията, иззет насилствено след 1952 година. Във Враца архивите пазят сведения само от тази година до наши дни.

Следите за милосърдната и благотворителна дейност на Врачанския архиерей, който е бил наместник на Светия Синод за три години (1905-1908) се губят в дълбините на историята. Това, до което историкът е стигнал чрез собствено изледване, е предоставено на медиите и е изключително ценно.

В момента училището и прилежата площ около него изглеждат като печално обвинение към всички фактори, които имат правомощия да вземат решения. Спешни мерки трябва да спрат тъжната участ на школото, с името на което е свързана историята на града и в което християнското милосърдие е давало пример на управници и граждани. В него са учили поколения видни врачани, които могат да сторят много за неговото опазване до окончателното решение за участта му. Засега обаче няма желаещи да се ангажират с подобна кауза.

В навечерието на коледните празници младежката структура на ВМРО във Враца подари на съгражданите си 1000 възпоменателни календара по повод 140-та годишнина от учредяване на Българската Екзархия.

Снимки: Калина Кръстева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Данаил В Димитров каза:

    Чудесен материал !

    Хубаво е да се знаят такива неща…ако се наложи може да се съберат средства за повторно откупуване на имота от продажната ни държава.

    В България има много случаи на подарени имоти които в последствие корумпираните държавни служители и дори настойници на завещанията на тези дарители продават([i]такъв е примерът с парцела на СУ“Кл.Охридски“ или многото имоти на църкви и манастири отдавна превърнати в музеи почивни бази и други- помните навярно случая с манастира св.Кирик[/i]).