Фестивал на духовната музика започва в Габрово



Events.BG

Празниците са посветени на духовния ден на Габрово – 14 октомври – денят на Света Петка – покровителката на града. Два чуждестранни състава – от Русия и Сърбия – ще вземат участие в концертите тази година. Останалите хорове са от всички краища на страната.

За първи път на тазгодишния фестивал ще бъде проведена теоретична конференция на тема "Песнопението в храмовото служение в различните религии – залог за толерантност". В нея участие ще вземат представители на всички религиозни общности.

Празникът на духовната музика е една от основните и значими културни прояви в Габрово наред с Фестивала на хумора и сатирата и Международния младежки фестивал на партньорските градове. Той се провежда на 13 и 14 октомври всяка година в чест на 14 октомври – Ден на Света Петка, който е обявен за духовен празник на Габрово по решение на Общинския съвет на града.

Празниците, посветени на покровителката на Габрово, имат благородната цел чрез красотата и мъдростта на източноправославната музика и на значими образци от европейската сакрална хорова култура да спомагат за приобщаване към ценностите на християнската религия, за духовното и естетическо възпитание на хората.

Главна цел на фестивала е да покаже и популяризира църковните песнопения. Основният акцент във всяко издание на фестивала пада върху източноправославното пеене, а когато присъстват католически или светски хорове, те изпълняват програмите си в светска зала. Всяка година във фестивала вземат участие различни църковни и светски хорове от България, също и хорове от Балканите и Европа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...