Фондация „Диалог и милосърдие“ стартира обучителен проект



 

В продължение на три години в сътрудничество с Асоциацията „Св. Кирил и Методий, папа Йоан Павел II”, Италия, дякон Иван Иванов с лични усилия и увличайки много доброволни сътрудници подпомагаше деца лишени от родителска грижа в България и Румъния.

Бяха внесени наложителни подобрения в материалната база на няколко домове за сираци. Необходимостта от извършване на социална дейност през последните години наложи да се обърне внимание и на възрастните и бедстващи хора, останали без роднини и без материално обезщетение.

Досегът с проблемите на децата, възрастните и хората с увреждания, които живеят при подобни условия, засили убеждението, че работата с хората в тези институции трябва да продължи. Събраният опит от работата на организации, които се занимават със социална работа в чужбина бе мотивацията през 2006 г. да бъде регистрирана фондация „Диалог и милосърдие”. Нейните учредители са богослови, историци и хора на изкуството. Това, което ги обединява, е съзнанието, че диалогът е средата, в която трябва да опознаем и разрешим проблемите на нашето общество и да се срещнем с опита на останалите. Диалогът е единствената възможна ситуация, в която се осъществява истинската среща с другия, различния, и се ражда желанието и волята за милосърдие.

Организацията е с общественополезна полза и е ориентирана към подпомагане на всички хора, които се намират в нужда.

В дейността на фондацията дякон Иван Иванов вижда една възможност да възроди древната дякония като социално служение на Бога и на човека.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан първите благотворителни дейности на Фондацията започнаха на територията на Северозападна България.

На 16-17 февруари фондацията организира семинар по проект „Европейско гражданство – интеграция на хора със специфични възможности” по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Семинарът е с международно участие, привлечени са експерти в областта на европейското законодателство и социалната политика.

Същността на проекта е изясняване на човешките права на българските граждани в европейското общество, с акцент върху свободата, правото на живот и правото на развитие на личността.

Семинарът съвпада с тъжна годишнина за нас: На 17 януари се навършват 2 години от жестокото убийство на богослова Нели Иванова. В памет на една личност, която в краткия си живот бе отдадена на другите и с мисъл за това, че би ни подкрепила в тази наша мисия ще бъде отслужена панихида в катедралния храм „Успение Богородично” от прот. Цветан Тодоров, архиерейски наместник на град Лом.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...