Формация Юлангело с концерт, посветен на Борис Христов



Yulangelo На 19 януари (понеделник) формация Юлангело ще представи на живо албума „Борис Христов – посланик на българската песен”. Песните, събрани в албума, са плод на издирвания, изследвания и ненадейни открития, направени от музикантите в последната една година – букет от православни песнопения и родолюбиви песни, с които израстват и се възпитават мъжете от рода Совичанови-Христови.

През 1960 г. Кирил Совичанов, бащата на Борис Христов, изпява над 300 български песни пред акад. Николай Кауфман. Част от тях Кауфман включва в сборниците си с български народни песни. Благодарение на тази събираческа работа на акад. Николай Кауфман и със съдействието на Института за изследване на изкуствата към БАН, формация „Юлангело” преоткрива част от тези песни и ги поднася на българската публика.

В предстоящия концерт са включени песни, пяти от Апостола на свободата Васил Левски, неизвестни песни по текстове на Чинтулов, Вазов, Ботев, Славейков и почти забравените Йоаким Груев, Филип Симидов, Христо Матов, Христо Мавридов. Песни за паметта и за една болезнена мечта на Борис Христов – да популяризира българската песен и да я представи на света. Сам той ще се нарече „посланик на българската песен“ и през 50-те години на 20 век ще изпее и запише любими български песни, чиито записи днес са почти забравени.

Акцент в концертната програма ще бъде песента „Легенда за страшния канъ Крумъ”, изпята от Борис Христов пред цар Борис III на Богоявление (на 19 януари по стар стил) 1942 г. Партитурата на песента е открита в личния архив на Борис Христов в Българския културен институт в Рим през март 2014 г. от Пламен Бейков – ученик от последния клас на великия бас.

Гост-музиканти ще са вокален ансамбъл „Св. Троица” с диригент Елиянка Михайлова.

Албумът „Борис Христов – посланик на българската песен”е записан с финансовата подкрепа на Министерство на външните работи и в партньорство с Института за изследване на изкуствата към БАН, Българския културен институт в Рим, община Кюстендил и Театъра на българската армия.

Събитието ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 19 ч., а входът е свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...