Форум под надслов „Православието срещу духовната криза“ се проведе в Благоевград



С благословението на Неврокопския митрополит Серафим, на 15 и 16 май в Благоевград се проведе форум под надслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието се организира от Православния информационен център на Неврокопската света митрополия, Общинския съвет по наркотични вещества и община Благоевград.

Форумът постави акцент върху живота и делото на Неврокопския митрополит Борис (1888-1948), който е убит по поръчка на комунистическа власт, а неговите литературни творби и публикации за насърчаване и съхраняване на вярата и здравата ценностна система в българския народ са актуални и днес, в духовната криза на съвремието.

В първия ден на форума бяха представени докладите на гл. ас. д-р Маряна Шехова Канелова от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Педагогически факултет, катедра „Педагогика“, на Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център и член на екипа на ОбСНВ Благоевград, на протойерей Иван Генов и иконом Йордан Карагеоргиев, представители на Старозагорската света митрополия и на протойерей Михаил Манев от Варненската и Великопреславска света митрополия. Първият ден от форума завърши с вечерно богослужение и акатист към Св. Богородица „Неизпиваема чаша“, които бяха отслужени в храма „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“.

Във втория ден бе представен филмът „Това мен не ме касае“, чийто режисьор е свещеник Александър Новопашин, който служи в храм „Св. Александър Невски“ в гр. Новосибирск, Русия. Филмът показва реалната опасност от наркотиците и докъде може да стигне човек, подтикнат да посегне към тях „просто за забавление“.

Гости на форума бяха ученици от 12 клас на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с класен ръководител Пенка Ангелова. След прожекцията проф. д-р Иван Желев и г-жа Кьосева от Центъра за проучване на нови религиозни движения споделиха опита от своята дейност.

В края на двудневния форум в заключителното си слово митрополит Серафим говори за духовната криза и изкушенията на съвременния свят, към които лесно младият човек може да развие зависимост. Освен зависимостта към наркотици, алкохол или цигари, днес има и много други форми на зависимост, които съвременният човек трябва да има предвид и при проблем – да не се колебае да потърси помощ и подкрепа от специалисти и от духовниците. Митрополитът призова младите хора в залата да не се притесняват да отстояват свободата си, стоейки далеч от порока.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани на сайта на Православния информационен център на Неврокопската света митрополия в раздел „Публикации“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...