Фотоизложба за врачанските манастири гостува в Парламента


Фотографската изложба „Врачанските манастири”, която беше създадена по инициатива на врачанския народен представител Христина Христова и представи Област Враца в Европейския парламент в Брюксел през месец май, гостува в сградата на Народоното събрание.

Откриването й направиха Христина Христова и областният управител д-р Антонио Георгиев, заедно с представителите на българската църква – еп. Киприян и трима свещеници от Врачанска Митрополия, както и художникът-фотограф Велислав Николов, автор на 22 фотоса от изложбата. В инициативата участва и спечелилият І място от любителите фотографи над 18-годишна възраст Боян Пищиков. Изложбата е подредена в парламентарното кафе. То събра много от българските народни представители, които бяха гости на откриването. Освен врачанските народни представители и колегите на Христина Христова от НДСВ бяха и депутати от различни парламентарни групи. За бъдещето на нашия регион е изключително важно да обвържем най-атрактивната част от неговата визия – културно-историческото му наследство, с бизнеса, като превърнем областта в притегателно място за българи и чужденци, подчерта в обръщението си към гостите Христина Христова. Тя обяви, че изложбата има благословията на Врачанския митрополит Калиник, без чието разрешение не би могъл светът да види красотата на Струпешкия, Черепишкия, Градешкия и Долно-бешовишкия манастир, както и един от най-старите манастири на България – Иван Пусти. Областният управител пък разказа как се е родила и осъществила идеята да се подреди тази изложба и това, че сред малките и големите жители на област Враца тя е предизвикала голям интерес като участие. В нея бяха подадени около 150 фотоса на 40 непрофесионални фотографи от цялата област. „Многая лета” изпяха врачанските свещеници, които и дадоха благословия за здраве и благоденствие. Всички участници и гости се поздравиха с по чаша вино за добрата инициатива и пожелаха подобни инициативи да се множат.

Изложбата ще гостува в сградата на народно събрание 1 седмица. След това тя ще бъде подредена в Пресцентъра на НДСВ – София.

От пресцентъра на Областна администрация – Враца

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...