Фотоизложба за осквернените и забравени православни храмове в България


На 23 ноември във фоайето на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от 15 ч. ще бъде представена фотоизложбата “Осквернени и забравени православни храмове в България”. Експозицията ще бъде открита за посещения до 8 декември. Неин автор е Светлозар Стоянов, ученик във ІІ паралелен курс на Софийската духовна семинария. Изложбата се организира от фондация “2000 години Рождество Христово” съвместно с дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет.

“Ако някой разруши Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет”

Във времето на надпреварата в строителството на нови храмове, параклиси и всякакви православни светини, увековечаващи ктиторската щедрост на новобогаташите, един млад човек пътува с камера и фотоапарат из България, но не да заснеме новопостроените духовни паметници, а да документира нашата безотговорност и нехайство към миналото.

По този повод фондация “2000 години Рождество Христово” съвместно с дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет организира изложба от фотографии на православни храмове и манастири в страната, застрашени от срутване. Целта на изложбата е да запознае обществеността с критичното състояние на големия брой полусрутени храмове, повечето от които са паметници на културата.

Същата ще бъде открита на 23.11.2006 г. от 15.00 в сградата на Богословския факултет и ще продължи до 8.12.2006 г.

Снимките са дело на фотографа Светлозар Стоянов, ученик във ІІ паралелен курс на Софийската духовна семинария.

Мечтата на този млад човек е запуснатите и изоставени храмове не само да бъдат възстановени, но и да се възкресят като духовни центрове, където да търсят успокоение и опора все повече млади хора.

Магдалена Видева, изпълнителен директор на
  Фондация "2000 години Рождество Христово"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. dimitrina каза:

    Ако автора не е стигнал до малкото село Търговище (на 20 км от гр. Белоградчик), Видинска епархия, има храм „Св.Николай Чудотворец“, недействащ, неподдържан, кръста на покрива е в хоризонтално положение, използва се само църковната камбана при смъртен случай и пожар. Построен е и осветен през 1873 г.

  2. psalta каза:

    Bravo Svetlio,neka Bog ti daruva zdrave nai-napred,
    za6toto tova opedeleno e Bogougodno delo,i sili da
    produljava6 da izobli4ava6 mafiotite v na6ata rodna
    Curkva,za6toto ako na nqkoi mu puka6e za tezi
    prekrasni hramove i manastiri,nama6e da se stigne do tova polojenie,poznavam Svetlio li4no,za6toto
    bqhme kolegi v Sofiiskata Seminaria,mnogo uporito
    mom4e.Az sum gotov s kakvoto moga(nezavisimo
    pari4ni sredstva ili trud na Bojiqta niva…..)da pomogna na Svetlio.Derzai brate v Hrista!