Хиляди богомолци се очакват в местността Кръстова гора



Източник: Bgnews room

Хиляди богомолци се очакват тази вечер да присъстват на Божествената света литургия, която се отслужва в храма "Покров на Пресвета Богородица" в местността Кръстова гора до родопското село Борово. Тя ще започне в 0,00 часа и ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай в съслужение със свещеници от района. Това е съобщил за БТА отец Милен от Пловдивската митрополия.

Поводът за това е един от най-почитаните християнски празници Кръстовден, когато се отбелязва Възвдвижение на честния и животворящ Кръст Господен. Това е едно от най-масовите религиозни събирания в света в нощта на 13 срещу 14 септември, твърдят богомолци.

Вярващите се събират на хълма за нощната литургия, в очакване на чудо, а бдението завършва с изгрева на слънцето и когато слънчевите лъчи докоснат върха на големия метален кръст, който се издига в източната част на местността.
Според легендата на Кръстова гора е заровена частица от кръста, на който е бил разпнат Иисус Христос, но това не се основава на никакви документи и исторически извори.  Кръстова гора се намира на 6 километра от с. Борово, община Лъки. На мястото на някогашен манастир, разрушен от турците при ислямизирането на Средните Родопи, е построен храма "Покров на Пресвета Богородица", който се издига срещу малкия храм "Св. Троица". С течение на времето около тях е изграден поклоннически комплекс, който включва и 15 параклиса.

През 1936 г. в източната част на Кръстова гора се монтира 66-килограмов метален кръст, дарение от цар Борис Трети и запасния офицер подп. Величков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...