Хиляди се простиха с митрополит Натанаил



3054В Гоце Делчев хиляди духовници и миряни изпратиха днес Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил в последния му земен път.

След заупокойната св. Литургия, започна и опелото, отслужено от Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополити, епископи и духовници от овдовялата Неврокопска епархия.

В своето слово за покойния митрополит Негово Светейшество патриарх Неофит каза: „Митрополит Натанаил беше истински носител и пазител на духовната традиция на свeтото Православие… И предаде този духовен опит, този събран с толкова усърдие духовен еликсир, на своите многобройни чеда, които, всеки според своята мяра, следваше този изпитан през вековете път, водещ към живот вечен. Той вярваше и изповядваше, че Бог винаги помага и укрепява онези, които търсят спасение, които искат да бъдат честни пред своята съвест и да изпъляват обещанията, дадени пред Господа. Стотици са днес мъжете и жените, преминали през неделните училища и детски лагери в богохранимата му епархия, които под отеческата грижа на митрополит Натанаил от ранна възраст опознаха от опит и изучиха Православната вяра, навлязоха в църковния живот и мнозина от тях днес са служители на Църквата. Не скъпеше време и сили в трудове по въздигането и укрепването на духовния живот в епархията му, служеше и проповядваше неуморно, назидаваше и изправяше с отеческа жертвена любов своите пасоми, бдеше ревностно за чистотата на вярата и за това никоя от поверените му от Бога души да не се отклонява ни надясно, ни наляво, грижеше се за чинното извършване на богослужбите, трудеше се за въздигането и благоукрасяването на храмове и манастири, за книгоиздаването, просветата и социалната дейност в диоцеза на Неврокопска епархия.

Изпращаме сега нашия обичан събрат, който имайки в себе си словото на живота, пламтеше винаги от ревност към доброто, чието усърдие много пъти сме изпитвали в много неща, с молитва Бог по Своята безмерна щедрост да въздаде стократно за добрите му трудове и да всели душата му там, където праведници сияют яко светила. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“.

По обяд от храма „Успение Богородично“ потегли траурно шествие с ковчега с тленните останки на митрополит Натанаил. Тялото му бе положено в двора на сградата на Неврокопската митрополия, както самият той е пожелал. За да отдадат почит към покойния архиерей, на погребението присъстваха монаси от Зографския манастир, духовници от Гърция, Кипър и Македония, политици, кметове, академични представители и др.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...