Христина Христова подготвя изложба за врачанските манастири в Европейския парламент



Източник: Семейството

От 30 април до 3 май в Европейския парламент в Брюксел фотоси ще разказват на депутатите историята на врачанските манастири. Това съобщиха днес на пресконференция във Враца народният представител от НДСВ и евродепутат Христина Христова и областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев. Инициативата да се популяризира културното наследство на Врачанска област в Брюксел е на Христова. Изложбата ще покаже шестте живописни и стари манастира във Врачанско. По обхвата си – само една област от България, фотоизложбата е първа по рода си в Европейския парламент, поясни Христова. Обикновено изложбите са по-мащабни и представят цялостно държавата. Изложбата ще бъде озвучена с църковни песнопения, а специална брошура на английски ще разкаже най-интересните културни, археологически и християнски ценности, съхранени във врачанските манастири.


За осъществяването на идеята си Христова е получила благословията на врачанската митрополия.

За официалното откриване на изложбата от Врачанска област ще отпътува делегация от 40 души общественици, хора на културата и изкуството, на образованието, журналисти. В делегацията ще има представители и на църквата. Домакин на делегацията в Брюксел ще е евродепутатът Христина Христова.

Областният управител д-р Антонио Георгиев обяви по този повод съпътстваща иницатива – фотоконкурс на същата тема в две възрастови групи от 14 до 18 години и над 18 години. Участниците трябва да предадат снимките за конкурса до 12 април в Областната управа. Специално жури ще връчи по три награди във всяка категория. Първата награда е пътуване до Брюксел за откриване на изложбата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...