„Христос воскресе!“ от Италия



 

Радостта за Възкресението Христово се разнесе и в Италия, където с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, прот. доц. д-р Иван Иванов отслужи последованията за Страстната седмица и Великден в Централна и Северна Италия. Специално за Възкресните литургии в Милано и в Рим прет. доц. д-р Иван Иванов разнесе благодатния огън със запалена свещ, използвана от великденските последования на предишните години, което беше малък, но символичен жест на пасхална радост за българите в Италия. Навсякъде в българските храмове беше разпространено и прочетено Пасхалното синодално послание за 2022 година.

 

За БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в  Милано:

На Велики четвъртък, деня на учредяването на светото тайнство Евхаристия, всички евангелски събития, свързани с живота на Иисус Христос и Неговите апостоли в този ден, бяха възпоменати по време на Великия маслосвет, Вечернята и светата Василиева литургия.

На Велики петък българите се събраха за да участват в последованието на Страданията и Опелото Христово, които за първи път бяха отслужени, както повелява Устава на Църквата вътре в храма и извън него, с извършването на Кръстен ход със светата Плащаница при пеенето на „мертвено“ Светий Боже.

На Велика събота сутринта беше отслужена Вечерня с Василиева литургия, по практически съображения обединена с последованието за Пасха, след което вярващите се поздравиха за Христовото Възкресение.

Специално за празника на този Великден присъства и пя великата българска оперна прима Красимира Стоянова, която съчета ангажиментите си в Миланската скала с богослужението за Пасха, участва в Литургията, изповяда се и се причасти заедно с всички други християни в храма. Присъстваха настоятелите и вярващи от Милано и околностите.

За БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим:

Сутринта на Великден – Пасха след Пасхалната полунощница и утреня беше посрещнато Христовото Възкресение със светата Златоустова литургия, на която след прочитането на Пасхалната проповед на св. Йоан Златоуст и се по древна традиция мнозина се причастиха с Тялото Христово и се поздравиха с „Христос Воскресе“. На богослужението присъства монс. Яромир Задрапа, като представител на Папския съвет за християнско единство и като бивш дългогодишен мисионер от Ордена на салезианите в България, сега заедно с българите в Рим да отпразнува  празника Христовото Възкресение. Присъстваха настоятелите от Рим и представителите на мисиите ни в Анцио и Нетуно.

Вечерта в същия ден беше отслужена Пасхална вечерня в градчето Колеферо, където беше организирано присъствието на децата от Българското училище.

По желание на българските общности в Пескара и в Монреале и Палермо в Сицилия, са предвидени богослужения и в периода след Пасха, съобразени с условията за извършването им в Италия.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...