Художници и студенти изографисват храмове в община Враца



 

Източник: Bgnews room

Завърши изографисването на параклиса "Света Петка" във врачанското село Горно Пещене. Повече от месец художничките Силвия Равнополска и Емилия Върбанова работиха по изписването на 10 светци, архангелите, св. Богородица и образа на Иисус Христос върху плащеница. Параклисът е изграден преди две години. А изписването му стана възможно, благодарение на финансовата помощ на община Враца с 11 000 лева, казаха от кметството. На челната страна на параклиса художниците са изписали: "И каквото и да си пожелаеш в молитва, ако вярваш, ще ти се сбъдне!"

С изографисването на вековния храм "Св. Георги" (1884г.) в с. Голямо Пещене се заеха врачанският художник Явор Венчев и студенти по реставрация от Художествената академия. Храмът е издигнат след Освобождението от майстори от Струга, които са ползвали технологията на римляните за скрепяване на каменни блокове, взети от намиращия се наблизо римски град, не с хоросан, а с олово. Храмът е построен изцяло от лептата на местните жители.
За изписването му общинската управа на Враца е отпуснала 25 000 лева. Младите зографи са изрисували купола и част от стените. Позлатяването на купола е от 22-каратов благороден метал, казаха художниците. Реставрацията ще продължи следващото лято с възстановяване на старите икони и резбования олтар.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...