Царство Небесно на проф. Радко Поптодоров



„Има един принцип в християнската философия – че подобното се познава от подобното. „Бог е вложил нещо от Своята благодат в човека, за да може човекът по подобното да познава подоб­ното“, казва свети Василий Велики. И тъй като ние сме създадени по образ и подобие Божие, рано или късно подобното на небесното в нас разпознава божественото, тоест разпознаваме родството си с Бога. Ако го няма това вътрешно усещане, няма да можем да разпознаем кога чрез външните обстоятелства ни се дава Божи знак…“

Проф. Радко Поптодоров

Неговата усмивка беше знак към всеки бъдещ богослов, че всяко време идва със своите изпитания, които никога не са непреодолими, щом без страх посрещаш суровите ветрове на света, имаш упование в Бога и отстояваш със смирено достойнство това, в което вярваш.

Проф. Радко Поптодоров е роден в Градец, Видинско на 09.11.1924 г. в свещеническо семейство. Завършва основното си образование в родното място. От 1938 г. учи в Духовната семинария в София. През 1944 г. постъпва в армията, за да отбие редовна военна служба. Неговото желание е да бъде учител. Това го отвежда в Шумен през 1946 г. – в педагогическия институт за прогимназиални учители. Още в края на първия семестър е изключен завинаги, като причината за това е противопоставянето му на диалектическия материализъм и марксизма. Завършва обаче Богословския факултет на Софийския университет и е приет за редовен асистент и докторант при бележития канонист Стефан Цанков.

От 1960 г. е доцент в Богословския факултет – тогава Духовна академия. С решителното съдействие на патриарх Кирил, о. Радко Поптодоров следва право в Софийския университет и завършва през 1964 г. През 1966 г. става професор.

В продължение на повече от половин век отец проф. Радко Поптодоров преподава лекционния курс по каноническо право в Богословския факултет на Софийския университет. Най-малко 45 випуска от студентите на СУ са въведени от него в познавателната същност на каноническото право, дисциплината, която изучава приетите по време на седемте Вселенски събори – 325 – 787 – канонически правила, които уреждат устройството и управлението на църквата, взаимоотношенията между клир и паство. Десетилетия наред чете лекции и в останалите учебни заведения в България по същата дисциплина. Най-голямо въздействие върху него упражнява бележитият канонист протопрезвитер акад. Стефан Цанков.

Проф. Радко Поптодоров е автор на десетки публикации в областта на църковноправните въпроси и историята на Българската православна църква, както и на книгите Мястото и ролята на миряните в устройството и управлението на Църквата през първите три века (излязла в няколко части от 1962 г. до 1995 г.), Православно-християнската вяра и Българската православна църква като фактори за запазване на българския народ (1970 г.), Преломното значение на покръстването и на основаването на Българската църква (1971 г.), За богопознанието (1982 г.), Съборното начало в Църквата (1995 г.), Търновският архиепископ Василий (1185-1234) – неизвестен и непознат (2012 г.), Врачанският митрополит Паисий (2015 г.) и др.

След своето пенсиониране, въпреки напредналата си възраст, отец професорът запази забележителна бодрост на духа и тялото и продължаваше отдадено да работи и да се занимава активно с научна работа.

Протопрезвитер проф. Радко Поптодоров е една от живите легенди на Богословския факултет и обичан духовник. Макар и бащината любов да иска да го предпази от особено тежкия по онова време кръст на свещеническото служение, Божият промисъл все пак го отвежда до епитрахила.

Неговата усмивка беше знак към всеки бъдещ богослов, че всяко време идва със своите изпитания, които никога не са непреодолими, щом без страх посрещаш суровите ветрове на света, имаш упование в Бога и отстояваш със смирено достойнство това, в което вярваш. Самият той, в свое изказване отпреди десетилетия, казва, че онзи преподавател по богословие, който няма смирение, който е двуличен и непочтен, „на такъв пет пари не струва науката му, без стойност са трудовете му, нула е изследователската и преподавателската му дейност“…

Опелото на професор протопрезвитер д-р Радко Поптодоров ще се извърши на 29 септември, сряда, от 11:30 ч. в църквата „Света Троица“, кв. „Редута“.

Бог да го прости! 

 

Източник: Добротолюбие; Двери

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...