Ценните фрески на Сеславския манастир „Св. Николай“ продължават да се рушат



Seslavski manastirНа днешния празничен ден в чест на свети Николай Чудотворец насочваме вниманието ви към една ценна християнска светиня, която продължава да се руши и да бъде застрашена от заличаване. Това са стенописите в храма на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски“ (един от манастирите от т. нар. Софийско Светогорие). Прекрасните фрески са датирани от началото на ХVII век и се предполага, че са дело на прочутия иконописец и храмостроител свети Пимен Зографски и на негови ученици.

За жалост, кампанията, която фондация „Покров Богородичен“ инициира за запазване на фреските, бе прекратена поради слабите си резултати. Малцина се отзоваха и станаха съпричастни на каузата, като изпратиха SMS-и в DMS кампанията, включиха се в благотворителната фотоизложба, или направиха дарение по обявената сметка. Кампанията „Светини“, посветена на Сеславския манастир, започна през пролетта на миналата година, и за повече от година събраните средства са едва около 700 лева. Екипът на фондацията благодари на всички, които се отзоваха и подкрепиха каузата за консервация и реставрация на средновековните стенописи.

Наистина днес има твърде много българи, сред тях и деца, които пострадаха от бедствията, които живеят в крайна бедност или се нуждаят от скъпо лечение, и разчитат преди всичко на милосърдието на други хора. Убедени сме обаче, че подкрепата за тях не изключва да помогнем и за каузата едни от най-красивите образци на българското иконографско изкуство, какъвто е Сеславският манастир, да бъдат съхранени за поколенията. Надяваме се, че заедно с обикновените християни, каузата на Сеславския манастир ще бъде взета присърце и от институциите, отговорни за опазване на българското духовно и културно наследство.

Ако искате да подкрепите каузата на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски“, можете да направите дарение по сметката на манастира, открита от църковното настоятелство на храма „Св. Георги“ в кв. Сеславци: BG42FINV91501316277342, Първа инвестиционна банка.

Нека положим усилия ценните фрески на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски“ да не потънат в забрава!

Seslavski manastir

Seslavski manastir

Снимки: Пламен Сивов (1), Весела Игнатова (1,2)

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...