Църквата е преди държавата – 150 г. от създаването на Българската екзархия



В изданието на „Вяра и общество” от 29 февруари ви предлагаме:  

  • Институцията, която обединяваше българите на Балканите. На 27 февруари 1870, с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“. С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на своето обединение. Памет за събитията и личностите, свързани с Екзархията, както и малко известни исторически факти Горан Благоев ще разкрие с помощта на своите събеседници – проф. дин Вера Бонева и доц. Павел Павлов.
  • Седем години от интронизацията на патриарх Неофит – с картина и звук ще ви върнем към тържествата от 02.2013 г., когато беше избран третият български патриарх в новата ни история. Ще видите и откъси от първото (и за сега единствено) интервю в телевизонен ефир на патриарх Неофит в студиото на „Вяра и общество”, седмица след интронизирането му.
  • За прошката и покаянието – разговор с архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, в който споделя свой личен опит и наблюдения.

Този брой на предаването се излъчва на запис, така че за съжаление няма да имате възможност да зададете вашите въпроси или да изкажете вашите мнения. Разбира се, и този път ще ви очакваме пред малкия екран – както обикновено по БНТ 1, събота, 29 февруари от 14.00 ч.

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...