Църквата иска публичен дебат за обучението по религия



Днес+

След като Общественият съвет, назначен от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, представи концепция за преподаване на предмета религия в българското училище и тя бе категорично отхвърлена от Светия синод на БПЦ, сега от Варненската и Великопреславска митрополия предлагат в началото на следващата година в столицата да бъде организиран публичен дебат с представители на МОН и НС, и евентуално представители на други изповедания.

Това съобщи отец Василий Шаган от Духовно-просветния център "Св. арх. Михаил" към Варненската и Великопреславска митрополия, който направи и изявление по повод последните прояви на насилие в училищата и относно въвеждането в тях на религиозно образование.

Според отец Василий Шаган концепцията на Обществения съвет с председател проф. Георги Бакалов е била силно манипулирана от страна на министър Вълчев, чиято позиция поначало била философско-материалистична и в най-добрия случай религиозно-синкретична. Свещеникът обвини министъра в модернизъм и социално експериментаторство, като последният в това отношение се позовавал най-вече на опита на страни като САЩ и Великобритания, където не се практикува конфесионално обучение по религия.

Според отец Василий Шаган министърът на образованието отхвърлял европоцентричния възглед, като до известна степен се приемала формата на обучение по религия в скандинавските страни (Дания и Норвегия). Основната позиция на Църквата е, че различните конфесии (т.е. изповедания) не трябва да бъдат смесвани и религиозното образование у нас трябва да бъде под формата на алтернативно-задължителен избираем предмет ("Религия – Православие", "Религия – Ислям", и др.). Съответно всички, които не желаят да изучават религия, да изучават алтернативен нерелигиозен предмет – например "Етика".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...