Църквата ни възстановява контактите си с икуменическото движение



След седемгодишно пълно дистанциране от основните международни институции на икуменическото движение (Световен съвет на църквите, Конференция на европейските църкви), в които Българската православна църква беше пълноправен участник до 1998 г., се забелязват първи стъпки на възстановяване на прекъснатите отношения, съобщи за Православие България г-н Александър Белопопски, завеждащ отдела за връзки с обществеността на Световния съвет на църквите.

На предстоящата Генерална асамблея на световната междухристиянска организация, която ще се проведе през февруари в Порто Алегре, Бразилия, са били поканени официални представители на Българската православна църква. Водени са разговори с митрополитите Кирил, Дометиан и Йосиф. Очаква се БПЦ да изпрати официална делегация на асамблеята с най-малко двама митрополити, като статутът на делегатите ще бъде на наблюдатели без право на гласуване.

БПЦ се отегли от ССЦ през 1998 г. по време на тогавашната Генерална асамблея, която се проведе в Хараре, Зимбабве. Заедно с Грузинската църква, БПЦ е сред единичните случаи на пълно скъсване на отношенията със ССЦ, поради неприемливи от канонична и догматична гледна точка практики на организацията (съвместно съслужение с неправославни, доминиране на теми, произтичащи от някои крайни харизматични групи и др.).

На Асамблеята в Порто Алегре от страна на ССЦ навярно ще бъдат сондирани възможностите за възобновяване на членството на Българската православна църква в Световния съвет на църквите и други икуменически структури.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...