Църква и медии в един необходим диалог



1223 са журналистическите материали свързани с християнската тематика, 1250 с мюсюлманската и 91 отнасящи се за будизма в електронните и печатни медии през отминалата 2009 г. 

Това стана ясно от доклада на Огнян Златев, директор на Центъра за развитие на медиите, на проведения на 11 януари тази година в столичния хотел „Радисън” семинар на тема “Църквата и обществото в България – ролята на медиите за един необходим диалог", организиран от представителството на германската фондация „Конрад Аденауер” в България и Центъра за развитие на медиите.

Семинарът бе открит с приветствие от д-р Андреас фон Белов, ръководител на бюрото на фондацията в България. Първи лектор бе дошлият от Мюнхен доцент д-р Божидар Андонов, който през този семестър отново е гост-професор в Лудвиг-Максимилиановия университет в баварската столица. Обявената от него тема „Състояние на отношенията Църква – държава в България с акцент върху социалната дейност на Църквата; обучение по религия – паралел със ситуацията в Германия” едва ли може де се каже, че бе изчерпана, но той застана зад позицията религиозното образование да бъде над-конфесионално, макар че по време на дебата каза, че като православен християнин стои зад идеята за конфесионално обучение по Религия, както е например в Германия.

Но дали обществото ни е готово да приеме такова обучение и въобще ангажирани ли сме с този проблем? На тази тема разсъждава Иван Игов, съветник на министъра на образованието в доклада си “Възможно ли е обучението по религия в българските училища?” В своето изказване той изтъкна, че в момента под 1% ученици са записани в Свободно избираем предмет – СИП Религия, като по-голямата част са деца от мюсюлманското вероизповедание. Учителите са 200 на брой и преподават само по две програми.

Ставрофорен свещеноиконом д-р Захари Дечев, член на Работната група по въпросите на религиозното образование към Светия Синод и експерт по религиозното образование в община Бургас запозна присъстващите с доклад на тема „Взаимодействията мас-медии и религиозно възпитание в нашето съвременно общество”, а Огнян Златев, директор на Центъра за развитие на медиите представи доклада „Могат ли медиите да играят някаква роля при подкрепата на преподаването на предмета Религия?”.

В последвалата свободна дискусия се включиха и действащи журналисти като Велислава Дърева, писателят и автор на Православие.БГ Любен Лачански и ресорният отговорен редактор от вестник “Стандарт” Константин Събчев. Срещата приключи с единодушното мнение, че БПЦ трябва да отстоява пред медиите своите позиции на стълб в обществото, а не да присъства само в жълтата и нелицеприятна хроника на християнските празници.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...