Църква под натиск



Единствено в предаването ще видите проекта на становището, с който БПЦ трябваше да заклейми украинската автокефалия – в този брой на „Вяра и общество”    

Тази събота Ви предлагаме: 

  • Посрещането на Бога в храма – на празника Сретение Господне ще посветим първата част на предаването на евангелското събитие, което църквата възпоменава на този ден. Щом като занасянето на Младенеца в храма се свързва с древната еврейска традиция да се посвещават първородните синове на Бога, защо тогава Синът на Бога трябва да бъде посветен на Бога? Защо ако Христос е новият Адам, трябва да изпълни всички предписания, валидни за човечеството след Адам? Какъв е парадоксът на евангелското събитие – Мария и Йосиф занасят едно новородено момче, а в храма разпознават и посрещат Бога? Възможно ли е Симеон Богоприемец да е онзи старозаветен книжовник, живял близо 300 години, за да стане свидетел как се изпълнява пророчеството на Исаия? Защо Иисус получава благословия от него, а не първосвещениците в храма? Може ли да се приеме, че „чистата молитва” която Църквата оправя за майката и новороденото, 40 дни след раждането, има за първообраз занасянето на Младенеца Христос в храма, 40 дни след Рождество, което се възпоменава на Сретение? Събеседник на Горан Благоев ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската съборна църква на Христос.   
  • Проповедник срещу безбожието на атеизма – памет за Левкийски епископ Партений (1907-1982 г.). С този материал в предаването възпоменаваме Деня за почит към жертвите на комунизма, тъй като епископът е една от тези, макар и не физически, жертви. Припомняме и, че преди 40 години излиза първото издание на «Жития на Българските светци» в два тома, чийто съставител и автор е Партений Левкийски.    
  • Под външен натиск ли е Българската патриаршия по въпроса за украинската автокефалия? Единствено във «Вяра и общество» ще разберете за проекта на становището, който за малко не е бил приет от Светия синод и, който в крайна сметка раздели българските архиереи. Коментар по казуса ще направи  доц. д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет, специалист по църковно право. С него ще разговаряме и за първите плодове на новия закон за вероизповеданията – Министерският съвет спешно отпусна на Светия синод 5 милиона лева за заплати.  

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, 2 февруари от 14.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...